07:00 / 24.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Sabor danas o zaštiti ulaganja između EU, Vijetnama i Singapura

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatski sabor nastavit će rad raspravom o Konačnim prijedlozima zakona o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti ulaganja između država članica EU i Socijalističke Republike Vijetnama, odnosno Republike Singapura kojim se regulira rješavanje sporova između ulagača.

Cilj je Sporazuma poboljšati ulagačke odnose između Europske unije i Vijetnama. To je treći sporazum koji sadrži novi pristup EU zaštiti ulaganja i rješavanju investicijskih sporova.

Ulagačima iz EU i njihovim ulaganjima u Vijetnamu omogućava se pošten i pravičan tretman i zaštita od diskriminacije u odnosu na vijetnamska ulaganja koja su u sličnom položaju. Istovremeno se Sporazumom štite ulagači iz Europske unije i njihova ulaganja u Vijetnamu.

Sporazum sa Republikom Singapur sadrži odredbe o zaštiti ulaganja, rješavanju sporova između ulagača i stranke te rješavanju sporova između stranaka. Cilj je Sporazuma poboljšati ulagačku klimu između EU i Singapura. Sporazum će donijeti koristi ulagačima iz EU osiguravanjem visoke razine zaštite njihovih ulaganja u Singapuru, uz istovremenu zaštitu prava Europske unije i njezinih država članica na reguliranje i provođenje legitimnih ciljeva javne politike, kao što je zaštita javnog zdravlja, sigurnosti i okoliša, navodi se.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!