07:05 / 19.07.2019.

Autor: D.M./S.M./HRT

Sabor dao potporu novim ministrima, svi prisegnuli

Foto. Vesna Bedeković (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto. Vesna Bedeković (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Premijer na sjednicama odbora predstavio je nove ministre. O njima se raspravilo na odborima, a na plenarnoj sjednici samo glasovalo.
Sabor je izglasao povjerenje Davoru Božinoviću za mjesto potpredsjednika Vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava, Zdravku Mariću za funkciju potpredsjednika Vlade, Gordanu Grliću Radmanu za dužnost ministra vanjskih i europskih poslova, Ivanu Malenici za dužnost ministra uprave, Mariji Vučković za ministricu poljoprivrede, Marku Paviću za ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, Mariju Banožiću za ministra državne imovine i Vesni Bedeković za ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Budući da je tek u 18 sati završila rasprava na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću, Sabor mu je dao potvrdu tek oko 18.35. Svi ministri su prisegnuli. Više pročitajte
ovdje.

Na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora Božo Petrov (MOST) zatražio je stanku, a potom i predsjednik SDP-a Davor Božinović. Na ovoj izvanrednoj sjednici Sabora samo se glasovalo o novim ministrima i dvojici potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Tomu su prethodile sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima je premijer Andrej Plenković predstavio kandidate za nove članove svoga kabineta.

-
Plenković: Rekonstrukcija Vlade dobro je osvježenje 
-
Prve izjave budućih ministara - video
- Otvoreno o rekonstrukciji Vlade 


18.00 - Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je raspravljao o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću. Rasprava je trajala puna dva sata, sve do 18, kada je on dobio potporu Odbora.

16.40 - Na zajedničkoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport te Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, potporu je nakon dva sata rasprave dobila predložena ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković. Više pročitajte ovdje.

16.20
- Na sjednici Odbora za gospodarstvo predstavljen je premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku. Uslijedila je rasprava, a potom i potpora Banožiću. Više pročitajte ovdje. 

15.30 - Odbor za europske poslove i Odbor za vanjske raspravljao je, a potom i dao potporu novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.  On će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Više pročitajte ovdje.

14.35 - Rasprava po odborima se odužila pa se pretpostavlja da će glasovanje kasniti. Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić, rekao je da se nada da će izglasavanje povjerenja novim ministrima, koje je zakazano za 17 sati, početi najkasnije do 18 sati.

14.30 - Više od dva sata trajala je rasprava na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav te je zatim većinom glasova podržan Ivan Malenica za novog ministra uprave te ministar financija Zdravko Marić za potpredsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za potpredsjednika Vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava. Skoro tri sata trajalo je rešetanje Božinovića pitanjima, a zastupnike je najviše zanimalo postupanje policije prema migrantima. Više pročitajte ovdje.

Rezime svih jutrošnjih događaja, ali i ono što sve slijedi, donosi Tatjana Munižaba.


11.50 -  Na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a raspravlja se o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac. Na Odboru su se sukobili SDP-ovac Gordan Maras i premijer Andrej Plenković. Maras je optužio Plenkovićevu vladu da je najkorumpiranija od 90-ih, a Plenković mu je odgovorio da ode van i isplače se.  Više pročitajte ovdje.10.30 - Odbor za poljoprivredu dao je potporu kandidatkinji za ministricu poljoprivrede Mariji Vučković. Više pročitajte ovdje.

9.35 - Premijer Andrej Plenković na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav predstavio je predložena dva nova potpredsjednika Vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra financija Zdravka Marića koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo. Odbor raspravlja i o novom ministru uprave Ivanu Malenici. "Siguran sam da će dobro obaviti zadaću koja je pred njima", kazao je premijer koji je oštro odgovarao na pitanja Peđe Grbina. Više pročitajte ovdje.9.15 - Tatjana Munižaba razgovarala je s predsjednikom i potpredsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željkom Reinerom i Peđom Grbinom. Reiner je izjavio kako budući ministri imaju čvrstu potporu svih zastupnika vladajuće većine te najavio kako su spremni za žustre rasprave po odborima. Grbin je kazao kako će kandidatima postaviti niz pitanja. Božinovića će pitati vezano za migrante te o stajalištu predsjednice o nasilju u tim situacijama. Marića će, dodao je, pitati vezano za Agrokor i sukob interesa te zašto su neki proizvodi nakon smanjenja PDV-a - poskupjeli. Promjene u Vladi nazvao je "trash start", a jedini izlaz vidi u izborima.8.36 - U Sabor je stigao premijer Andrej Plenković kako bi klubovima parlamentarne većine i saborskim odborima predstavio buduće članove svoje Vlade. Novinarima je kazao kako je većina stabilna i čvrsta. Na pitanje kako misli pomiriti one u stranci koji su nezadovoljni odlaskom Tomislava Tolušića, odgovorio je kako je Josip Đakić jučer rekao da će podržati nove ministre. Upitan za komentar da oporba zahtijeva izvanrednu sjednicu Sabora tražeći ostavku ministra Kujundžića, odgovorio je da to nije prema saborskom Poslovniku.8.30 - Današnje događaje u Saboru najavio je Borko Brunović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!