14:00 / 11.03.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Sabor donio izmjene Zakona o stečaju

Sabor izglasao izmjene Zakona o stečaju

Sabor izglasao izmjene Zakona o stečaju

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Većinom glasova Hrvatski sabor prihvatio je izmjene stečajnog zakona kojima se želi učinkovitije djelovati na problem nesolventnosti poslovnih subjekata zbog posebnih okolnosti koje je izazvala pandemija.


Unatoč prethodnim izmjenama zakona, nesolvencijski je sustav još opterećen nepotrebnim formalnostima, a stečajni postupak traje predugo i često onemogućuje restrukturiranje održivih dužnika.


Prihvaćenim zakonskim izmjenama propisuju se mehanizmi ranog upozoravanja dužnika na financijske probleme kako bi pristupili restrukturiranju poslovanja.


Održivim poslovnim subjektima osigurat će se pristup predstečajnom postupku koji će im omogućiti nastavak rada, a nesolventnim ili prezaduženim poduzetnicima nastavak poslovanja otpustom duga.


Poboljšava se i položaj radnika u stečajnom postupku pravodobnom obavijesti HZZO-a o stečaju kako ne bi bila upitna njihova prava iz zdravstvenog osiguranja.


Izmjenama se uvode restriktivniji uvjeti za obavljanje profesije stečajnog upravitelja. Jača se njihova odgovornost te omogućuje da polaganju stručnog ispita za stečajnog upravitelja mogu pristupiti i osobe koje imaju završen poslijediplomski studij iz područja prava ili ekonomije.


Izmjene Zakona o stečaju potrošača


Sabor je izmijenio i Zakon o stečaju potrošača kojim se uvjeti za provođenje redovnog stečaja potrošača smanjuju s 30 000 na 20  000 kuna duga, a razdoblje provjere ponašanja za potrošače smanjuje se sa sa sadašnjih pet na tri godine.


U drugo saborsko čitanje poslan je prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.


Sabor nije odobrio skidanje imuniteta Dariju Hrebaku (HSLS) povodom tužbe privatnog tužitelja zbog klevete, ni Nikoli Grmoji (Most), također zbog privatne tužbe zbog klevete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!