15:43 / 14.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Sabor donio lex LNG

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski je sabor u četvrtak sa 77 glasova 'za' i 25 'protiv' donio Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG.
Hrvatski je sabor u četvrtak sa 77 glasova 'za' i 25 'protiv' donio Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, koji je proteklih tjedana izazvao velike kontroverzije u javnosti i struci, a protiv kojeg se digla i lokalna zajednica na otoku Krku i Primorsko-goranskoj županiji.

Nezadovoljan što je zakon poslan u hitnu proceduru umjesto u redovitu u dva čitanja, SDP je podnio 360 od ukupno 380 amandmana, no oni su svi odreda danas odbijeni.

Izjašnjavanje o tim amandmanima prošlog je petka trajalo gotovo šest sati, a kako bi se procedura 'skratila', na početku današnjeg glasovanja o njima predsjednik Sabora Gordan Jandroković predložio je da se, umjesto elektronički, o njima glasuje ručno. "Ovo je bila uobičajena praksa kada nije bilo elektroničkog glasovanja", pojasnio je taj prijedlog Jandroković.

Iako se složio s prijedlogom, SDP-ov Arsen Bauk zatražio je da se nakon svakih 30 amandmana traži elektronička provjera kvoruma.

U znak prosvjeda zbog takvog 'brzopoteznog' načina glasovanja sabornicu je najprije napustio Most, a njihov su primjer slijedili i nezavisni Marin Škibola, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrrvatsku), Ivan Pernar (Živi Zid), bivši SDP-ovci Mirando Mrsić i Zdravko Ronko.

Iako je inicijativa bila upravo njihova, ubrzo nakon početka glasovanja sabornicu je napustila i većina SDP-ovaca, pa i sam čelnik te stranke Davor Bernardić.
U ime SDP-ova Kluba Peđa Grbin je tijekom glasovanja o njihovim amandmanima, koji su svi od reda odbijani, zatražio  stanku.

"Tim će se zakonom svim građanima nametnuti plaćanje naknade kad terminal ne bude poslovao pozitivno. S druge strane Vladi se omogućuje da bez vođenja odgovorajućeg postupka privatizira taj terminal i prenese ga trećoj osobi, a sve to uz protivljenje građana Omišlja, Krka, Primorsko-goranske i Istarske županije", pojasnio je Grbin zahtjev za stanku.

Vladajućima je zamjerio i to, kako je rekao, što ih ništa nije nagnalo da zbog svega provedu drugo, odnosno treće čitanje. "Nije vam stalo do građana pa ste spremni i na ovaj igrokaz samo da što brže progurate zakon i nekoj novoj grupi Borg omogućite milijunske zarade iz proračuna o trošku svih hrvatskih građana", poručio je Grbin.

Zakonom o terminalu za ukapljeni prirodni plin uređuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade, definira naknada za sigurnost opskrbe... Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG
Hrvatska, koja bi projekt realizirala u dvije faze; izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!