Sabor donio zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi

08.07.2022.

11:19

Autor: M.M./Hina/HRT

Sabor donio zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi

Sabor donio zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Tim zakonom uređuje se financiranje javnih potreba u kulturi, dodjela prostora za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, osnivanje i uloga kulturnih vijeća te rad nacionalnog vijeća za kulturu kao i pitanje donošenja odluka o financijskim sredstvima.

Cilj je sustav unaprijediti, pojednostavit i učinkovitije urediti te omogućiti višegodišnje financiranje.

Miroslav Škoro (Za Pravednu Hrvatsku) uoči glasovanja ponovio je svoj stav kako taj zakon neće pomoći katastrofalnom stanju kulture u Hrvatskoj. Tvrdi da daje "faraonske ovlasti" ministrici kulture, a gradonačelnicima i županima omogućava da direktnim pogodbama dodjeljuju prostore stvarajući vojsku ovisnika u kulturi.

Sabor je donio i tri zakona o provedbi EU uredbi, o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i o nadležnosti te o priznavanju i izvršenju odluka u bračni sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece. Donesena je i izmjena zakona o provedbi uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje te sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama.

Izglasana su i dva zakona iz sektora poljoprivrede, o biljnom zdravstvu i higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu Državni inspektorat se uvodi kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela ministarstva poljoprivrede i zdravstva.

Izmjenama Zakona o biljnom zdravstvu regulira se unosa bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granična područja Hrvatske u cilju zaštite teritorija RH od štetnih organizama. Uvodi se i informacijski sustav u području biljnog zdravstva koji će omogućiti da javnost u svakom trenutku ima podatke o zaraženim, nezaraženim i i ugroženim regijama kada su u pitanju karantenski štetni organizmi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!