07:40 / 08.02.2019.

Autor: HRT

Sabor donio Zakon o 'zviždačima'

-

-

Foto: - / -

Prije podnevnog glasovanja, Sabor će se očitovati o amandmanima podnijetim na zakone koje je raspravio ovaj i protekli tjedan.
Hrvatski sabor je, sa 79 glasova 'za' i 33 suzdržana, donio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnost, popularno nazvan 'Zakon o zviždačima', kojim je predviđena zaštita prijavitelja nepravilnosti ne samo u tijelima javne vlasti, već i kod privatnih poslodavaca.

Riječ je o propisu 'lex specialis', koji detaljno uređuje zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju i ostale nepravilnosti povezane s nesavjesnim poslovanjem. Proširuje se opseg nepravilnosti ne samo na slučajeve korupcije, već i kod kršenja zakona te nesavjesnog upravljanja javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije. Predviđeno je i pravo na zaštitu prijavitelja nepravilnosti kroz sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su prijavitelji nepravilnosti povezani. Predloženi zakon prijaviteljima nepravilnosti omogućava zaštitu ne samo ako su u stalnom radnom odnosu već je zaštita pružena širem krugu osoba poput volontera.

Hrvatski sabor donio je i Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim se uređuju kriteriji i ovlasti za proglašenje prirodne nepogode, kakva je primjerice, potres, požar, poplava, suša, tuča, ledena kiša, mraz, dodjela pomoći za njihovo ublažavanje kao i Registar šteta. Novim se zakonom naglašava potreba osiguranja imovine te predlaže da se pomoć za štete "ne dodjeljuje u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana, ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60 posto njene vrijednosti". Pomoć iz proračuna ne bi se dodjeljivala za štete nastale na nezakonito izgrađenim zgradama.

Sabor je izmijenio i Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima se povećava osnovica za obračun plaće sudaca za 6 posto.

Donio je i Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti kojim se uređuje knjižnična djelatnost, utemeljivanje i prestanak rada knjižnica, ustrojstvo i upravljanje knjižnicama, vrste knjižnica, rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Knjižnični sustav RH.

Sabor je proširio dnevni red sa devet novih točaka među kojima su i prijedlog Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj te SDP-ova interpelacija o radu vlade zbog postupanja oko nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona. Na dnevnom je redu i prijedlog proglašenja 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva kao i lista kandidata za izbor četiri člana programskog vijeća HRT-a.

Hrvatski sabor je izglasao izmjene Pomorskog zakonika koje bi trebale ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu, smanjiti administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru. Izmjenama se uvodi jedinstveni centralizirani upisnik brodova u elektroničkom obliku i olakšava predaja zahtjeva za upis u taj upisnik. Uvodi se i mogućnost uključivanja određenog broja dobrovoljaca u sustav traganja i spašavanja. Plan je u ovoj godini uključiti u sustav oko 30 plovila i 60 osoba, u idućoj i narednim godinama 60 plovila i 90 osoba.

Sabor je usvojio izmjene Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti kojim se bolje regulira ta profesija, te na Hrvatsku komoru edukacijskih rehabilitatora prenaša nadležnost za provedbu postupaka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

U drugo čitanje poslane su izmjene Zakona o državljanstvu koje bi trebale olakšati stjecanje hrvatskoga državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatsko iseljeništvo.

'Ne' reviziji Vatikanskih ugovora

Hrvatski sabor je odbio prijedlog oporbenog Kluba Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora.

- Zaključak nije donesen, nije dobio dovoljno glasova - konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, navodeći kako je za njega glasovalo 27 zastupnika, devet je bilo suzdržano, a 67 protiv.

Glas je do samog glasovanja ustrajao da su se stekli uvjeti da se pokrene postupak revizije četiriju ugovora sa Svetom Stolicom, o pravnim i gospodarskim pitanjima, o suradnji u odgoju i kulturi te o dušebrižništvu katoličkih vjernika, koji su sklopljeni 1996., odnosno '98. godine.

Anka Mrak Taritaš (Glas) ponovila je kako samo Mađarska za crkvu izdvaja više od Hrvatske koja pak izdvaja šest puta više od prosjeka zemalja EU.
Hrvatska država temeljem Vatikanskih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna, argumentirao je ranije Glas.

- Vaš pamflet vrvi neistinama, kad ste shvatili da narod to ne prihvaća, počeli ste pričati o novcima, to neće proći - poručio je Glasu Željko Reiner (HDZ), čija je stranka ranije odlučno odbacila prijedlog o reviziji.

- HNS će biti suzdržan, no tema će se morati otvoriti u dogledno vrijeme - rekao je Milorad Batinić. HNS, kaže, u načelu podržava inicijativu, ali bi se Vlada morala prije o tome očitovati, trebalo bi napraviti i kvalitetnu analizu, kada bi u revizuju trebalo ući, poručuju iz HNS-a, čiji zastupnici nisu sudjelovali u raspravi o prijedlogu.

Da Vatikanske ugovore treba revidirati, te jasno utvrditi obrazac po kojem Crkva prima novac iz proračuna, opetovao je i Davor Bernardić (SDP).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!