13:09 / 11.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Sabor: Fond hrvatskih branitelja zadržao stabilnost i likvidnost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zadržao je stabilnost i likvidnost, ukupna mu je imovina u 2018. bila 836,5 milijuna kuna, a dobit 28,78 milijuna kuna.
Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zadržao je stabilnost i likvidnost, ukupna mu je imovina u 2018. bila 836,5 milijuna kuna, a dobit 28,78 milijuna kuna, rečeno je u Hrvatskom saboru gdje se raspravljalo o poslovanju Fonda za 2017. i 2018.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras ocijenio je kako su na dnevnom redu, uz dužno poštovanje predlagateljima, teme koje nisu toliko bitne za svakodnevni život građana te je naveo kako je primjerice njemački parlament jučer raspravljao o problemu koronavirusa.

Miro Bulj (Most) ocijenio je kako nema smisla raspravljati o Izvješću koje se odnosi na stvari koje su se događale prije tri godine i da ih samo treba primiti na znanje.

Ivan Šuker (HDZ) rekao je pak da ga smeta politkanstvo oko jednog tehničkog izvješća i dodao da ne bi trebalo politizirati - tko je dao više, a tko manje - zbog branitelja koji su dali život i dio sebe.

Reagirajući na raspravu Davora Vlaovića (HSS) koji jer rekao da se zbog lošeg upravljanja smanjila visina dividende i da je Fond previše ovisan o dionicama Hrvatskog telekoma, upozorio je da vrijednost dionica ovisi o tržišnim kretanjima.

Anđelko Stričak (HDZ)  najavio je kako će HDZ podržati izvješća te da je Fond opravdao postojanje, jer je pomogao braniteljima u teškoj socioekonomskoj situaciji i posebno školovanju njihove djece.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić je rekao da je Fond zadržao stabilnost i likvidnost, da je ukupna imovina Fonda na kraju 2018. bila 836,5 milijuna kuna, a ukupna dobit iz poslovanja 28,78 milijuna kuna.

Tijekom 2018. dvije trećine dobiti, 7,8 milijuna kuna, raspoređeno je za isplatu udjeličarima, a isti iznos i u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ostvaren je prihod od dividendi od Hrvatskog telekoma od 32,7 milijuna kuna i 469 tisuća kuna od Kutjeva, navodi se u izvješću.

U izvješću za 2017. stoji da je, kao i prethodnih godina, Upravni odbor trećinu dobiti Fonda namijenio za razvojne, socijalne i humanitarne mjere u svrhu poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uplaćeno je 6 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rala i članova njihovih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!