Troskot: Državni inspektorat je "ekonomska Udba"

20.01.2023.

Zadnja izmjena 13:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritizirao je vladinu politiku prema poduzetnicima i obrtnicima pri čemu je Državni inspektorat nazvao "ekonomskom Udbom".

Sjednica Hrvatskog sabora:

- Angažiran je Državni inspektorat koji kada se svede na suštinu djelovanja nije ništa drugo nego jedna obična ekonomska Udba koja odlazi na teren i prijetećim stavom guši obrtnike i poduzetnike, kazao je Troskot u raspravi o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim se zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Pita gdje je bila fiskalna odgovornost kada se nisu povlačila EU sredstva za obnovu Banovine, ali i kada je uveden porez na ekstraprofit kako bi se pokrpali proračunski manjkovi, kada je trebalo kontrolirati "lokalne šerife koji koriste proračunski novca za prostitutke" i kada je trebalo kontrolirati cijene.

- Gdje ste tada bili ekonomska Udbo, gdje ste majstori, gdje ste junaci, upitao je Troskot, ustvrdivši da "komunističko socijalne mjere korigiranja cijena nitko ne radi.

Bernardić: U Hrvatskoj nema fiskalne ni političke odgovornosti

Nadovezao se Davor Bernardić (Socijaldemokrati), zaključivši da u Hrvatskoj nema apsolutno nikakve odgovornosti, ni fiskalne ni političke.

- Novac izlazi iz državnih poduzeća na filmski, holivudski način, direktori državnih poduzeća imaju dva puta do tri puta veće plaće od premijera, novac se iznosi na razne načine, strani trgovački lanci kojima se pogodovalo rede što hoće, nestane ruska jahta i nikome ništa, kazao je Bernardić.

Spomenuo je i Zagrebački holding, kazavši da je zadužio kompletnu imovinu za kredit od dvije milijarde kuna "da bi direktori u Holdingu imali Tesle i građani im plaćali stanove".

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) ne slaže se da je kontrola nikakva i da ništa nije napravljeno proteklih godina. "Stope rasta zadnjih godina bile su znatno veće su od stope inflacije, to se zaboravilo i sada kada imamo uvoznu inflaciju sve se hoće natovariti ovoj vladi", kazala je.

Lalovac zadovoljan određenim poboljšanjima, predlaže dopune do drugog čitanja

Zakonom, ističe, dodatno se jača odgovornost, namjensko i svrhovito korištenje proračunskih sredstava, kako državnih tako i lokalne samouprave. Isto tako proširuju se obveznici davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti na trgovačka društva u većinskom vlasništvu Hrvatske ili lokalne jedince. Jača se i uloga Povjerenstava za fiskalnu politiku, kazala je Perić.

- Da je dobra kontrola pokazuje se u Ini, Hrvatskim šumama, HEP-u, lokalnim jedinicama.., ustvrdio je ironično Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) i dodao kako jedino što se dobro kontrolira je PR ove vlasti.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) pohvalio je određena poboljšanja koja donosi zakon te predložio da se do drugog čitanja dopuni kako bi i kompanije od nacionalnog strateškog interesa, poput Ine, dostavljale izjave o fiskalnoj odgovornosti.

Prije rasprave o zakonu o fiskalnoj odgovornosti vladin predstavnik odbio je amandmane koje su oporbeni zastupnici podnijeli na prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o matičnom broju te jedan zaključak na izmjene zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.


Sabor uredio proračunska ograničenja plaća i ukinuo JMBG

Sabor je izmijenio i Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čime su uređena proračunska ograničenja plaća za zaposlenike općina, gradova i županija, a ukinuo je matični broj građana - JMBG. Masa sredstava za plaće zaposlenih u lokalnim jedinicama, koja sada iznosi 20 posto, neće smjeti iznositi više od 18 posto prihoda poslovanja ostvarenih u godini koja prethodi godini izrade proračuna. Izglasovane izmjene na snagu stupaju osam dana od dana objave u Narodnim novinama.


Iako se na prvu čini da je to nepovoljnije za općine, gradove i županije, vladin predstavnik Josip Salapić ranije je u Saboru objasnio da je to zapravo povoljnije. U tih 20 posto ulazila su i sredstva koja sada više ne ulaze u prihod tih jedinica, pa je tih 18 posto zapravo više za njih, rekao je Salapić.

Isto ograničenje uvodi se i u jedinicama koje su u godini prije izrade proračuna ostvarile sredstva fiskalnog izravnanja iz proračuna i pomoć izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija čiji iznos prelazi 20 posto prihoda poslovanja, a masa sredstava isplaćenih za plaće više od 15 posto.

Ograničenja ne uključuju sredstva za plaće zaposlenih na poslovima državne uprave i na provedbi projekata za iznose financirane iz inozemstva.

Sve osobe s invaliditetom oslobođene javnobilježničkih pristojbi

Sabor je jednoglasno izmijenio Zakon o javnobilježničkim pristojbama, slijedom čega će sve osobe s invaliditetom, neovisno o uzroku invaliditeta biti oslobođene plaćanja javnobilježničkih pristojbi. Tarife javnobilježničkih pristojbi više neće biti u zakonu već će ih uredbom propisivati Vlada, kao za upravne i sudske pristojbe.

Izmijenjen je i Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana te uređen postupak izdavanja putnih isprava djeci.

Donijet je zakon kojim se nakon 46 godina ukida matični broj građana - JMBG. Naime, za tom identifikacijskom oznakom više nema potrebe nakon pune primjene osobnog identifikacijskog broja (OIB) .

Sabor je potvrdio Sporazum između hrvatske i bugarske vlade o suradnji u slučaju katastrofa.

U drugo je čitanje poslane su izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!