07:54 / 30.11.2018.

Autor: P.F./S.M./Hina/HRT

Sabor: Glasovanje o proračunu u ponedjeljak

-

-

Foto: - / -

Na državni proračun za 2019. godinu podneseno je 219 amandmana.
Hrvatski sabor završio je raspravu o 219 amandmana na državni proračun za 2019. godinu. O tome, ali i o drugim točkama, glasovat će u ponedjeljak 3. prosinca.

Rasprava o amandmanima na proračun; Oporba: Vlada ima grubo i hladno lice

Predstavnici Vlade glatko ih gotovo sve odbijaju, oporba poručuje kako vlada ima grubo i hladno lice te je prozivaju za nebrigu, dok stavove vlade brani tek jedan ministar, onaj financija Zdravko Marić, a ostale resore državni tajnici.

"Proračun je pravo lice određene vlade. Vaše je grubo i hladno, koje ne želi pomoći građanima nego trpati novac u džepove bankara koji su već prepuni, nezadovoljno je poručio Ivan Lovrinović nakon što je ministar financija Marić rekao da se ne prihvaća njegov amandman kojim je tražio smanjenje financijskih rashoda za kamate za pet milijardi kuna.

"Vlada nađe kad je trebalo za plaće, kad je trebalo za udžbenike negdje će se naći... Ako ne osiguramo brzo sredstva za poduzetnike neće nam pomoći ni svi fondovi EU jer mi nismo spremni žrtvovati ni jednu kunu kako bismo pomogli hrvatskom poduzetniku, zamjerao je 'mostovac' Tomislav Panenić.

HSS-ov Davor Vlaović zamjerao je jer je izostala potpora svinjogojstvu.
"Nema strategije razvoja poljoprivrede. Svinjogojstvo je jedan od osjetljivih sektora. Potpore su govedarstvu, za ovce i koze, i nije nam jasno zašto je svinjogojstvo ostalo po strani, pitao je Vlaović upozoravajući kako nam od ulaska u EU svinjogojstvo nestaje.

Bauk upozoravao na pošast palmine pipe

SDP-ov Arsen Bauk koji je tražio novac za sprječavanja širenja palmine pipe ostao je razočaran. Moj amandman išao je na aktivnost zaštite od palmine pipe. Naše obalno područje poharao je taj nametnik koji je poharao velik broj palmi... Ovdje se ne radi o onom Bandićevom Palmi iz Svetozareva, nego o palmama koje su uljepšavale našu obalu i koje su opjevane u onoj pjesmi 'Dok palme njišu grane', pojašnjavao je Bauk.

Vlada je prihvatila amandman Marije Puh (BM365), Ivana Šipića (HDZ) i Žarka Tušeka (HDZ) težak 10 milijuna kuna za brdsko planinska područja.

"Kako vlada misli sa ovih 10 milijuna kuna koje je prihvatila... zadržati stanovništvo, povratiti raseljene ljude i potaknuti naseljavanje na brdsko planinskim područjima. Lažemo se u Saboru RH, dok se Dalmatinska Zagora, Lika bespovratno prazne, lažemo 200 tisuća ljudi, zamjerao je 'mostovac' Miro Bulj čiji amandman za sredstva brdsko-planinskim područjima nije dobio 'zeleno svjetlo'.

Proračun: Sedam amandmana prihvaćeno

Na prijedlog državnog proračuna podneseno je 219 amandmana među kojima dva vladina, a ranije danas vlada je na sjednici prihvatila njih sedam. Tri se amandmana odnose na prijedlog proračuna, a četiri na izvanproračunske korisnike Hrvatske ceste.

Proračunom za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi, poručuju iz vlade, temelje se na rastu gospodarske aktivnosti i trećem krugu poreznog rasterećenja, a rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.

"Bandićev" saborski Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika amandmanom je zatražio da se u proračunu osigura 280 milijuna kuna za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. No predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja odbila ga je i najavila da će se kroz sljedeću godinu osmisliti model osiguranja udžbenika.

Mostov zastupnik Miro Bulj se, nezadovoljan odbijanjem niza njegovih amandmana na državni proračun, zapitao zar je moguće da Dalmacija ne zaslužuje ni jedan ozbiljan infrastrukturni projekt. "U pet godina iz Dalmatinske zagore otišlo je 26.000, uglavnom mladih, ljudi, ali vas nije briga", prozvao je Bulj Vladine predstavnike, nakon što su odbijeni njegovi zahtjevi da država 'pogura' izgradnju spojeva na auto-cestu A1 nekoliko gradova u Zagori, od Sinja i Drniša, do Imotskog i Knina, ali i Metkovića i neretvanske doline.

U srijedu je na sastanku vladajuće koalicije između ostalog dogovoreno da će Vlada do iduće školske godine pronaći model kako bi djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće godine imala besplatne udžbenike.

Među amandmanima na proračun našao se i onaj SDP-ovog Arsena Bauka da se Državnom uredu za sport uzme 20 tisuća kuna i preusmjerilo na Ured predsjednice za novu stavku - Navijačke aktivnosti i rekviziti. "Godina 2018. ostat će upamćena po povijesnim uspjesima hrvatskih sportaša, ali i po značajnom sudjelovanju predsjednice u njihovom obilježavanju Sabor bi prihvaćanjem tog amandmana jasno i nedvosmisleno izrazio potporu predsjednici u daljnjim aktivnostima sličnog tipa", ironično je pojasnio Bauk razloge njegovog podnošenja.

O proračunu, rebalansu te drugim raspravljenim točkama Sabor bi trebao glasovati u ponedjeljak. Tada bi se trebalo glasovati i o Zakonu o udomiteljstvu koji je izazvao nesuglasice u vladajućoj koaliciji na relaciji HDZ HNS. 

HNS je, naime, na zakon podnio amandman kojim je zatražio da i istospolni i neformalni životni partneri imaju mogućnost udomljavanja djece jer, u suprotnom neće podržati zakon, a predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je kako će, ne prihvati li se njihov amandman, ići na preispitivanje ustavnosti toga članka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!