20:41 / 17.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Sabor glasovanjem o IGP-u završio izvanrednu sjednicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glasovanjem o Prijedlogu odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru i provedenim konzultacijama s tim u vezi, Sabor je završio ovogodišnje zasjedanje.
Saborski zastupnici završili su izvanrednu sjednicu i ovogodišnje zasjedanje glasovanjem, među ostalim, o Prijedlogu odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru i provedenim konzultacijama s tim u vezi. 

➡️ Oporba: Proglasiti IGP, neće biti bitnih promjena u odnosu na ZERP
➡️ Što nam donosi isključivi gospodarski pojas

Snažna podrška proglašenju IGP-a

Uz glasove velikog broja zastupnika, Hrvatski sabor je podržao odluku da se u Jadranskom moru proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju, nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom.

Od 130 zastupnika, za spomenutu odluku izjasnilo ih se 129, a jedan je bio suzdržan. Sabor je zadužio Vladu da na trilateralnom sastanku u siječnju 2021., između Hrvatske, Italije i Slovenije, podupre snaženje suradnje u svjetlu proglašavanja isključivih gospodarskih pojaseva Republike Hrvatske i Talijanske Republike u 2021.


Činom proglašenja IGP-a učinit ćemo najviše što možemo u pravnoj zaštiti Jadranskog mora, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, te ocijenio da su dosadašnjim aktivnostima izvršene sve potrebne predradnje i stvoreni uvjeti za donošenje predložene odluke, početkom iduće godine.

IGP će u odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. donijeti dva nova prava izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Prije samog izglasavanja, saborski su klubovi ponovili svoja stajališta o proglašenju IGP-a, za jedne je to svečani trenutak, drugi poručuju da razloga za slavlje nema.
 
Vlada RH je na sjednici 14. prosinca 2020. utvrdila Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Vladin Prijedlog upućen je Hrvatskom saboru na prvo čitanje, zajedno s Izvješćem o konzultacijama, kako bi se odluka o proglašenju donijela u Hrvatskom saboru nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije u siječnju 2021.

Jednoglasno prihvaćena Odluka Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU

Sabor je jednoglasno prihvatio Odluku Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU, jedan od ključnih zakonodavnih akata Unije, čija je svrha osigurati financiranje kroz idućih sedam godina.

Sustav financiranja proračuna EU-a sastoji se od tri glavne kategorije prihoda: tradicionalnih vlastitih sredstava čiji najveći dio čine carine, prihoda od poreza na dodanu vrijednost i prihoda od vlastitih sredstva temeljenog na bruto nacionalnom dohotku.

Dogovorom oko paketa višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. predviđeno je uvođenje i nove kategorije prihoda temeljem vlastitih sredstava od nerecikliranog plastičnog ambalažnog otpada, a u skladu s strategijom EU zelene tranzicije i održivog gospodarstva.

Sabor izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita prema kojima će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita.

Takvo je rješenje predloženo nakon što su na terenu utvrđene zlouporabe, jer nigdje nije bilo propisano koliko dugo vlasnici nekretnina koje je država subvencionirala moraju u njima biti prijavljeni.

Novost je i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće. Utvrđuje se novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem Agencija za promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencije.

Za nove subvencije u 2021. u državnom je proračunu osigurano 50 milijuna kuna, u 2022. i 2023. dodatnih 50 milijuna svake godine.

Subvencioniranje stambenih kredita program je kojeg država provodi od 2017. pomažući građanima u otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Tomislav Tomašević (Možemo) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) uoči glasovanja ponovili su da Hrvatska nema stambene politike, te da subvencioniranje stambenih kredita nije dobra mjera jer pridonosi rastu cijena nekretnina.

Sabor donio četiri zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita

Izmjenama zakona o kreditnim institucijama i o sanaciji tih institucija i investicijskih društava, Hrvatska narodna banka (HNB) preuzima ovlast za izvršenje sanacije nad kreditnim institucijama, a Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nad investicijskim društvima.

Do sada je ulogu sanacijskog tijela u oba slučaja, osim HNB-a i Hanfe, imala i Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). To je posljedično dovelo i do potrebe izmjena samog zakona o sustavu osiguranju depozita, kao i zakona o DAB-u. S obzirom na to da sanacija više neće biti u njihovu djelokrugu, promijeniti će se i sam naziv agencije, pa će DAB od sada biti Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

Zakonom o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija skraćuje se trajanje stečajnog postupka, kontrolirani izlazak propale banke s tržišta sa ciljem smanjenja rizika te prelijevanja negativnih učinaka na ostatak financijskog tržišta.

Izmijenjen je i Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Izmijenjen je i Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kako bi se zaštitili životi ljudi , smanjilo stradavanje i ozljeđivanje, posebice maloljetnika.

Izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe.

Zastupnici su glasovanjem završili izvanredno i ovogodišnje zasjedanje Hrvatskog sabora i otišli su na zimsku stanku koja će trajati do 15. siječnja iduće godine kada u skladu s ustavnim rokom slijedi nastavak zasjedanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!