Sabor jednoglasno o poboljšicama za umirovljenike

07.10.2022.

Zadnja izmjena 13:07

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./V.K./M.M./HRT/Hina

Zastupnici u Hrvatskom saboru

Zastupnici u Hrvatskom saboru

Foto: HTV / HRT

Uz zadržavanje vlastite, hrvatski umirovljenici moći će naslijediti i 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika, novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina počet će se primjenjivati od iduće godine.

Uređeno je to izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je u petak jednoglasno, sa 123 glasa, donio Hrvatski sabor. Spomenutom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno.

- Korisnici mirovine koji zbog smrti bračnog ili izvanbračnog druga ostaju bez značajno dijela prihoda potencijalno su izloženi riziku od siromaštva, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Slijedom amandmana Silvana Hrelje (HSU), umirovljenike s dugogodišnjim stažem motivirat će se da ostanu u svijetu rada, neovisno što imaju prosječno više od 42 godine staža.

Povećava se i polazni faktor za svaki mjesec ostvarivanja prava na starosnu mirovinu nakon navršene propisane starosne dobi, tzv. bonifikacija sa sadašnjih 0,34 posto na 0,45 posto, kao i polazni faktor za ponovno određivanje mirovine koja je bila obustavljena u razdoblju zaposlenja sa 0,15 posto na 0,25 posto.

Time se potiče duži ostanak u svijetu rada te otvara mogućnost za veću mirovinu, jer se, primjerice, za najviše pet godina kasnijeg umirovljenja mirovina može povećati za 27 posto dok se prema važećoj bonifikaciji može povećati za 20,4%.

Od 1. siječnja najniže mirovine rastu za tri posto

Od 1. siječnja 2023. najniže mirovine dodatno rastu za ukupno 3%. U 2023. godini na taj će se način povećati mirovina za 287.000 korisnika najniže mirovine, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Za provedbu donesenog Zakona, država je u proračunu za 2023. osigurala dodatnih 1, 3 mlrd. kn, u 2024. 1, 5 mlrd. kn, a u 2025. godini 1,6 mlrd. kn, dakle ukupno više od 4,5 mlrd. kn. 

Sabor je izmijenio Zakon o socijalnoj skrbi slijedom čega roditelj njegovatelj ili njegovatelj imaju pravo na veći iznos naknade ako dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom, zbog zdravstvenog stanja, nije moguće uključiti u programe i usluge u zajednici.

Povećava se i naknada roditelju koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom.

I liječnički sindikat u kolektivnim pregovorima

Dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su također izglasovane, omogućuju da u pregovorima o sklapanju kolektivnog ugovora o uvjetima rada i plaćama liječnika može sudjelovati i sindikat koji ima najmanje 20 posto članova liječnika od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se ugovor primjenjuje.

Sabor je donio novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te izmijenio zakone o tržištu kapitala, o sustavu osiguranja depozita, o kreditnim institucijama itd.


Sabor odobrio sudjelovanje hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama

Hrvatski sabor odobrio je upućivanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 te u tri operacije potpore miru u idućoj i 2024. godini. Radi se o operacijama KFOR na Kosovu, EU NAVFOR Somalija - Atalanta te operacijama Ujedinjenih naroda. 

Sabor imenovao novu tajnicu plenarne sjednice

Kristina Zadro Omrčen, nova je zamjenica tajnika Hrvatskog sabora i tajnica plenarne sjednice, jednoglasno je danas odlučio Hrvatski sabor.

Ona će zamijeniti Ivana Bukaricu koji je otišao u mirovinu, te pomagati predsjedniku i potpredsjednicima Sabora u vođenju sjednice.

Zadro Omrčen, koja je imenovana na mandat od četiri godine, diplomirana je pravnica, nakon MUP-a zaposlena je u Saboru, gdje je obavljala različite dužnosti, zadnje je bila tajnica Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Sabor se suglasio da Hrvoje Zekanović (HDS) bude novi član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, umjesto Siniše Jenkača, HDZ-ovog gradonačelnika Novog Marofa.

Umjesto Tomislava Klarića (HDZ), Sabor je u Odbor za gospodarstvo izabrao Branku Juričev Martinčev (HDZ).

Podržana Uredba EU kojom će se pojačati sigurnost tržišta kapitala

Zastupnici su danas u raspravi podržali Uredbu EU kojom se ojačava sigurnost tržišta kapitala, financijsko tržište čini sigurnijim te se formira jamstveni fond ako dođe do poremećaja na tržištu kapitala čime se daje sigurnost ulagačima, običnim građanima ili investitorima.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj rekao je da je cilj Konačnog prijedloga zakona o provedbi Uredbe EU o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovornih stranaka očuvati financijsku stabilnost i na najmanju moguću mjeru svesti troškove koje će porezni obveznici snositi zbog propadanja središnje druge ugovorne strane.

U dnevnom redu Mostov prijedlog da se Komšića proglasi nepoželjnim

Hrvatski sabor danas je u svoj dnevni red uvrstio i zaključak Kluba Mosta kojim bi se Vladu obvezalo da Željka Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Hrvatskoj. Obvezuje se Vlada da Komšića proglasi nepoželjnim zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u BiH na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u BiH, navodi Most.

Kada bi se o njihovu zaključku moglo raspravljati, za sada je nepoznato. Spomenuti zaključak jedna je od 19 točaka kojima je Sabor u petak dopunio svoj dnevni red.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!