07:55 / 25.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Sabor glasovanjem završio ovotjedno zasjedanje

-

-

Foto: - / -

Nije prošlo ni bez stanki - tema kojih je bila Ina i sisačka Rafinerija.
Sabor je glasovao o raspravljenim zakonima, među kojima i o danas raspravljenom Zakonu o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu. Nije prošlo ni bez stanki - tema kojih je bila Ina i sisačka Rafinerija. A obilježen je i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da se novim zakonom o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu želi omogućiti najbolje moguće obrazovanje za pravnike. Orast Miljenić (SDP)  upitao je treba li nam uopće institut plaćenih vježbenika s obzirom na ograničen broj mjesta na sudovima i državnom odvjetništvu, gdje bi oni poslije trebali raditi. Zauzeo se i za veću objektivizaciju pravosudnog ispita, odnosno pismeno testiranje.

Bez veće rasprave zastupnici su odradili i konačni prijedlog zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama.

Zbog Ine glasovanje počelo stankama

Nezadovoljni uvrštavanjem izmjena zakona o privatizaciji Ine u dnevni red po hitnom postupku oporbeni su klubovi tražili stanke, vladajuće su prozivali zbog predaje kompanije u ruke Mađara, a iz HDZ-a su im uzvraćali da vlada HDZ-a Mađarima nije prodala niti jednu dionicu. "Vlada HDZ-a nije prodala ni jednu dionicu Mađarima, a to što su kasnije vlasnici dionica prodavali o tome se može razgovarati", odgovorio im je HDZ-ov Ivan Šuker.

Sabor rad završio glasovanjem Sabor je u petak sa 76 glasova 'za', tri 'suzdržana' i 43 'protiv' prihvatio Izvješće predsjednika Vlade RH o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018.. Sa 107 glasova 'za' i 19 'suzdržanih', izmijenio je Zakon o zaštiti potrošača od kojeg građani, kupci te korisnici javnih usluga očekuju veću zaštitu te značajne promjene u svoju korist. Desetak oporbenih amandmana, koliko ih je podneseno na Zakon, nije dobilo 'zeleno svjetlo' te su odbijeni. Sabor je izglasao većinom glasova i četiri zakona kojima se provodi Vladina nakana o smanjenju broja agencija. Zbog prenošenja dijela nadležnosti na Državni inspektorat izmijenio je Zakon o morskom ribarstvu. Donesen je i Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu, Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, izmjene Zakona o nasljeđivanju, a potvrđena je Konvencija o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Većinom glasova izglasana je i europska direktiva o kliničkim ispitivanjima lijekova za primjenu kod ljudi.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Polaganjem vijenca na židovskom dijelu groblja Mirogoj te minutom šutnje na početku plenarne sjednice Sabor se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!