07:48 / 25.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Sabor glasovao za Tolušića i Horvata; oporba napustila sabornicu

-

-

Foto: - / -

Od 85 nazočnih zastupnika za Tolušića je glasovalo njih 77, a osam ih je bilo protiv. Pri glasovanju za Horvata bilo je 88 zastupnika, 77 su bila za, a 11 protiv. Horvat je potom u Saboru prisegnuo na dužnost.
Zastupnici su u Hrvatskom saboru izglasovali povjerenje novom potpredsjedniku Vlade zaduženom za gospodarstvo, Tomislavu Tolušiću te Darku Horvatu za funkciju ministra gospodarstva. Nakon što je većina zastupnika oporbe, predvođena SDP-om, HSS-om i Mostom, napustila sabornicu u dvorani je ostalo 88 zastupnika, a Tolušić i Horvat su izglasani sa 77 glasova, koliko trenutačno broji parlamentarna većina.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je novinare o razlozima. 

Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima, kazao je Bauk.

Tolušić i Horvat: Spasili smo Agrokor i hrvatsko gospodarstvo

Nakon što ih je Sabor potvrdio, novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenili su kako je Vlada napravili dobar posao s lex Agrokor te daju punu podršku izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, uvjereni da će nagodba biti sklopljena do 10. srpnja.

Ja sam i dalje ministar poljoprivrede, ali sada kao potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo koordiniram i gospodarske resore u Vladi. Osim Agrokora u fokusu, mislim da je srednjeročno i dugoročno puno važnije voditi brigu o programu reformi koje trebamo posložiti i provesti da Vlada još bolje i uspješnije funkcionira te da ispunimo sve uvjete koje Bruxelles traži od nas, a što može donijeti bolji i kvalitetniji život građanima, kazao je Tolušić.

Najavio je da će se u najkraćem mogućem roku sastati s dobavljačima Agrokora kako bi ostvarili nagodbu. Agrokor ima svog povjerenika koji upravlja procesima, zajedno s vjerovničkim vijećem i oni su ti koji trebaju odraditi veliki dio posla, a mi smo dali pravni okvir da se nagodba sklopi. Donijeli smo zakon koji je spasio ne samo Agrokor nego hrvatsku ekonomiju i očekujem da će nagodba biti sklopljena u predviđenom zakonskom roku, istaknuo je.

Što se novih mailova tiče, mislim da nikakvi mailovi nemaju veze s onim što radi izvanredni povjerenik i vjerovničko vijeće, smatra Tolušić. Naglasio je da danas ne bismo imali Agrokor, Konzum, Belje, Vupik, Agrolagunu da Vlada nije donijela zakon. Sada imamo odlično posloženu priču u smislu da tvornice i trgovine rade, vjerovnici dogovorom nalaze kompromis kako da iz svega izađu najmanje moguće oštećeni i čini mi se da je to dobar smjer, ocijenio je novi potpredsjednik Vlade.

Mogu samo ponoviti sve što je Tolušić rekao o Agrokoru, a cijelu ćemo situaciju koordinirati i radit ćemo zajedno na Agrokoru, i u sljedećih 14 dana intenzivno ćemo se uključiti u priču o Agrokoru. Fabris Peruško i Irena Weber imaju moju punu podršku i želja svih nas je da priča o Agrokoru završi do 10. srpnja, rekao je novi ministar gospodarstva Darko Horvat.

Nije želio komentirati nove mailove.

Horvatu su kolege poklonile figuricu anđela čuvara, a on je rekao da će ga ponijeti sa sobom u Ministarstvo. Ja svaki svoj govor završavam riječima 'neka nas sve čuva dragi Bog, neka nam da zdravlja, a sve ostalo je na nama', poručio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!