Burno u Saboru, oporba srušila kvorum

29.01.2021.

07:00

Autor: HRT/Hina

Nedostatak kvoruma

Nedostatak kvoruma

Foto: Sabor / HRT

Zbog nedostatka kvoruma, Hrvatski sabor odgodio je u petak glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima su izmjene Zakona o obnovi od potresa i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

"Glasovanje kad se steknu uvjeti"

Glasovanje odgađamo dok se ne steknu uvjeti, to neće biti danas, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što je utvrđeno da nema uvjeta za glasovanje, odnosno izbrojeno 75 zastupnika, jedan manje od potrebnih 76.

Prije toga Mostov Zvonimir Troskot prozvao je Jandrokovića da je Sabor sveo na cirkus, jer ne dopušta glasovanje o izmjenama Zakona o HGK koje je predložio Most tražeći da se ukine plaćanje obvezne članarine za HGK i tako rastereti poduzetnike.

- Napravili smo sve po procedurama, no vi ste raspravu o našem prijedlogu stavili kasno u noć, nismo spavali kako bismo predstavili interese naših poduzetnika, rekao je Troskot prozivajući Jandrokovića da brani glasovanje o tom zakonu i da je Sabor sveo na cirkus. Mi u tome ne želimo sudjelovati, rekao je zastupnik.

Jandroković je odbacio njegove tvrdnje i ponovio da će se o spomenutom zakonu glasovati kad se steknu uvjeti, odnosno kad završe konzultacije u redovima saborske većine.

Prije toga je naglasio kako je, prema Poslovniku, predsjednik Sabora taj koji odlučuje o dnevnom redu i glasovanju. Rasprava o izmjenama Zakona o HKG došla je na dnevni red nakon duge rasprave o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, odgovorio je Troskotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!