09:50 / 25.03.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S./T.D.

Sabor: Smanjuje se PDV na niz proizvoda

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno s 123 glasa usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena sa kojima su suočeni građani i gospodarstvo.


Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjuje se s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Proširuje se i primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Uvodi se stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.

Sabor je donio i Zakon o naseljima kojim se unapređuje i usklađuje određivanje granica naselja, označavanje imena naselja, ulica i trgova te kućnih brojeva, te izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima se ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka i onih za izvatke, ispise, prijepise i potvrde.

U drugo saborsko čitanje upućen je zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojim se planira provesti okrupnjavanje tog zemljišta, za što je do 2026. godine osigurano 313 milijuna kuna.

Sabor: Odbijeni amandmani oporbe za još veće snižavanje PDV-a

Vladin predstavnik odbio je u petak u Saboru sve amandmane oporbe na izmjene Zakona o PDV- u kojima je tražila još niže stope poreza na određene vrste proizvoda.

Tako su odbijeni svi amandmani Kluba zastupnika Socijaldemokrata kojima su predložili dodatno snižavanje stope PDV-a, primjerice na 5 posto za ulaznice za koncerte,zabavne parkove, sportska događanja i kulturna događanja, isporuku pčela i za sve veterinarsko-medicinske proizvode koji se koriste u pčelarstvu.

Odbijeni su i amandmani kojima su Socijaldemokrati predložili sniženu stopu PDV-a od 13 posto na zamrznutu ribu, usluge cestovnog prijevoza putnika te sve ugostiteljske usluge.

Svi prijedlozi su u skladu s EU direktivom o sniženim stopama PDV-a, poručio je Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pitajući zašto Hrvatska ne shvaća ono što je Europa shvatila da je potrebo kako bi bila konkurentnija.

Nije prihvaćen ni amandman Anke Mark Taritaš (GLAS) i Kluba SDP-a da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najmanju moguću stopu od 5 posto.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić istaknuo je da je Vlada vodila brigu o financijskim mogućnostima odnosno stabilnosti javnih financija, da će pratiti efekte sniženih stopa na kretanje prodajnih cijena proizvoda te ako će efekti biti pozitivni razmotriti daljnje snižavanje stopa PDV-a .

Nije prošao ni prijedlog SDP da se PDV na zamrznuto meso i ribu te mesne prerađevine snizi na 5 posto.

Veliki broj ljudi i dalje koriti ove proizvode i ako ostane stopa na 25 posto to će dovesti do manje potražnje i proizvodnje, poručila je Andreja Marić (SDP) dodavši da žele pomoći domaćoj mesnoj industriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!