Sabor HBK: Jedna od tema nove smjernice za zaštitu maloljetnika

18.04.2023.

12:04

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Mons. Dražen Kutleša

Mons. Dražen Kutleša

Foto: Dnevnik / HRT

Sabor Hrvatske biskupske konferencije započeo je redovito 66. plenarno zasjedanje. Ovo je prvo redovito zasjedanje otkako je predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša postao zagrebački nadbiskup.

Nadbiskup Dražen Kutleša najavio je da će na zasjedanju, koje se održava do 20. travnja, biti predstavljen dokument Dikasterija za laike, obitelj i život. Teme zasjedanja su,između ostalog, obilježavanje 30. obljetnice osnivanja HBK te nove smjernice za zaštitu maloljetnika. 

- Raspravljat će se o prijedlogu smjernica HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Ovo je tema s kojom se HBK s posebnom osjetljivošću bavi već niz godina. Prevedeni su razni dokumenti opće Crkve o zaštiti maloljetnika koji su dostupni na internetskim stranicama HBK, izjavio je mons. Kutleša, predsjednik HBK i zagrebački nadbiskup.

Valorizirat će se i dosadašnji oblici pomaganja hrvatskim vjernicima koji žive izvan Hrvatske, rekao je dodavši da će se raspravljati i o provedbi socijalnoga nauka Crkve u pastoralnoj aktivnosti.

Podsjetio je i na kontinentalnu sinodsku skupštinu održanu u veljači u Pragu na kojoj su biskupi preuzeli obvezu preuzimanja i promicanja sinodskoga procesa u strukturama i životima svojih biskupija.

Najavio je i obilježavanje 30. obljetnice HBK, koju je utemeljila Sveta Stolica 1993. godine.

Mons. Dražen Kutleša je u ime biskupa zahvalio kardinalu Josipu Bozaniću za dugogodišnju službu. 

Nadbiskup Kutleša u znak zahvalnosti kardinalu Bozaniću predao je križ, koji će ga podsjećati na HBK i vrijeme koje je u njemu proveo.

Kardinal Bozanić zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu na daru te naglasio da je HBK kao zbor biskupa nešto što traje. Biskupi odlaze, a konferencija, zbor biskupa traje, rekao je dodavši kako Crkvu vodi Duh Sveti pa ona ima i svoj mistični, otajstveni dio, koji je božanskoga karaktera i prvotni je unutar Crkve.

Poželio je rast Kristove vjere u Hrvatskoj.

Na zasjedanju sudjeluju izaslanstva Poljske, Talijanske, Slovenske, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!