13:19 / 01.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Sabor: Hrvatsko 'da' ulasku Sjeverne Makedonije u NATO

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glasovanje je u sabornici pratilo i visoko sjevernomakedonsko državno izaslanstvo, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao im je na potvrđenom protokolu o ulasku u NATO.
Hrvatski je sabor sa 116 glasova 'za' i dva 'protiv' potvrdio protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u NATO, čime je Hrvatska među prvim državama koja je ratificirala ulazak te zemlje u taj sjevernoatlantski vojno-politički savez.

Glasovanje je u sabornici pratilo i visoko sjevernomakedonsko državno izaslanstvo, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao im je na potvrđenom protokolu o ulasku u NATO te najavio da će hrvatska Vlada nastaviti pružati potporu Sj. Makedoniji na putu prema članstvu u EU-u.

- Čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na članstvu u NATO-u i mogu vam reći u ime zastupnica i zastupnika koji su podržali današnju odluku kako će vam Republika Hrvatska pružati potporu na putu prema EU - poručio je.

Hrvatski sabor posljednjeg je radnog dana prije jednotjedne stanke izglasovao i Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, koji bi trebao pridonijeti unapređenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, a radi njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Prema zakonu, oni će se birati prve nedjelje u svibnju svake četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!