14:32 / 11.12.2019.

Autor: HRT

Sabor: Imovinske kartice sudaca bit će javno dostupne

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Miro Bulj (Most ) međutim ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice.
Izmjenama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i o Državnom sudbenom vijeću uklanjaju se tehničke prepreke za objavu imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, istaknuto je u saborskoj raspravi u kojoj je oporba izrazila sumnju da će one doista i biti objavljene.

-
Cilj izmjena je da se pravosudni dužnosnici dovedu u istu razinu s državnim dužnosnicima u pogledu objave imovinske kartice. Uklonjene su poteškoće povezane sa zaštitom osobnih podataka i imovinske kartice pravosudnih dužnosnika poredane su s dužnosničkim i bit će dostupne po istom principu - kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

-
Cilj je povećati transparentnost i povjerenje građana u pravosudni sustav, istaknula je Marija Jelkovac (HDZ) pojasnivši kako objava imovinskih kartica sudaca dosad nije zaživjela jer se počela primjenjivati EU uredba o zaštiti osobnih podataka zbog čega je trebalo uskladiti zakone.

Miro Bulj (Most ) međutim ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice.

- Ne vjerujem da će ti ljudi uopće to dostaviti s obzirom na stanje u pravosuđu -kazao je.

I Peđa Grbin (SDP) pita hoće li zakon ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će zaživjeti u praksi.

- Ni dosad nije postajala zapreka za objavu imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika a Državno sudbeno vijeće se protiv toga borilo rukama i nogama i tražilo svaki zarez da to izbjegne - kazao je Grbin pitajući na koji se način misli obvezati DSV da svoju zakonom propisanu zadaću doista i obavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!