15:29 / 12.07.2019.

Autor: T.D./Hina

Sabor: Ivana Belec izabrana u DIP

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor izabrao je u petak Ivanu Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a izabrao ju je na mandat od osam godina.
Hrvatski sabor izabrao je u petak Ivanu Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), stalnog i neovisnog tijela u čijoj su nadležnosti provedba izbora i referenduma, nadzor finaciranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a izabrao ju je na mandat od osam godina.

Oporbeni zastupnici tome su se usprotivili jer smatraju da to mjesto pripada oporbi, s čime se HDZ ne slaže i tvrdi kako se sada, zapravo, izjednačava odnos članova DIP-a između oporbe i vladajućih.

Radi se o neustavnoj i nezakonitoj uzurpaciji još jednog tijela. Vladajući će sada u DIP-u imati četiri, a oporba dva člana, rekao je Arsen Bauk (SDP) najavivši da će njegova stranka podnijeti Ustavnom sudu zahtjev da se taj izbor poništi i da se sastav DIP-a "napravi" u skladu sa zakonom.

Neka uputi, živo me interesira ishod, uzvraća Branko Bačić (HDZ) i tumači kako bi, kad bi se sada to mjesto prepustilo nekome koga predlaže oporba, omjer bio četiri prema dva u korist oporbe.  Kako bi DIP bio posložen sukladno zakonu, jedni ispravan put je prihvatiti izbor Ivane Belac, poručio je Bačić.

Oporba HDZ-u poručuje i kako bi bilo mudro da još jednom odgodi imenovanje članice DIP-a. Učinili ste to pred europske izbore, učinite i pred predsjedničke, sugerirala je Anka Mrak Taritaš (Glas).

DIP ukupno ima devet članova - predsjednika koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika od kojih dva bira Vrhovni sud, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.

Po jednog potpredsjednika i po dva člana predlažu većinska i oporbena stranka, odnosno koalicija, sukladno stranačkom sastavu Sabora u trenutku izbora.

Frasu i Faulendu još jedan mandat viceguverera

Bojana Frasa i Michaela Faulenda Sabor je ponovno, na drugi šestogodišnji mandat, imenovao viceguvernerima Hrvatske narodne banke. Maju Kuhar imenovao je predsjednicom Komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Nelicu Vidić zamjenicom predsjednice, a Alice Brandt, Zvonimira Jukića i Danijelu Antolković članovima Komisije, samostalnog i neovisnog tijela nadležnog za rješavanje o žalbama u postupcima javne nabave i koncesijama u javno-privatnom pravu.

Članovima Povjerenstva za fiskalnu politiku imenovao je Vesnu Kasum, Marušku Vizek, Vjekoslava Bratića, Maroja Langa, kao predstavnike Državnog ureda za reviziju, Ekonomskog instituta, Instituta za javne financije, Hrvatske narodne banke, a Domagoja Karačića i Zorana Šinkovića kao predstavnike ekonomskih i pravnih fakulteta. Nediljku Rogošić imenovao je zamjenicom glavnog državnog revizora.

Kuščevićev mandat aktivan od 18. srpnja

Hrvatski sabor odobrio je u petak aktiviranje zastupničkog mandata bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću. Mandat će mu biti aktivan 18. srpnja, kada prestaje zastupnički mandat njegovoj zamjenici Sanji Putici.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!