16:15 / 14.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Sabor: Izglasan Zakon o minimalnoj plaći

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće s 2751 kune na 3000 kuna neto.
Hrvatski sabor nije prihvatio Interpelaciju o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni, koju je podnio Klub zastupnika SDP-a.

SDP-ovci su tražili da Sabor raspravi tu temu i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Protiv interpelacije izjasnilo se 75 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, među kojim su bivši SDP-ovac Mario Habek i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), dok ju je podržalo 24 zastupnika.

Sabor je većinom glasova donio Zakon o minimalnoj plaći, kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za one radnike koji s poslodavcem imaju ugovorenu minimalnu plaću.
Tim zakonom precizira se i krajnji rok do kojega je Vlada dužna utvrditi iznos minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu. Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće s 2751 kune na 3000 kuna neto.

Za preživljavanje nije dovoljno 3000 kuna, probajte vi živjeti s 3000 kuna, negodovao je Davor Bernardić (SDP), nezadovoljan što nije prošao amandman SDP-a da se minimalna plaća poveća na 4000 kuna neto. Prozvao je vladajuće i za licemjere zbog dizanja plaća najbogatijima dok se siromašnima daju mrvice.

Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je pak kako je Vlada napravila izuzetne napore kako bi podigla pravo onima koji primaju najmanje.

Sabor je izglasao i Zakon o sudskim pristojbama prihvativši amandman Ljubice Lukačić (HDZ) kojim se od plaćanja pristojbe oslobađaju i osobe s invaliditetom koje svoj status mogu dokazati valjanom ispravom.

Izmijenio je i Kazneni zakon koji donosi oštrije kazne za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, te njihovo nezastarijevanje. Izmjenama se pooštravaju kazne za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te propisuje novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

Izmijenjen je i Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje kojima se uvodi novi koncept organizacije stručnog usavršavanja osoba koje obavljaju stručne poslove prostornog uređenja i gradnje.

Prihvaćen je i paket zakona koji se odnose na smanjenje broja agencija i zavoda.

Sabor donio zakone o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima

Sabor je većinom glasova donio zakone o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima kojima se kroz različite programe i mjere želi potaknuti razvoj tih, slabije razvijenih područja i omogućiti ravnomjeran razvoj svih dijelova države.

Novim Zakonom o brdsko-planinskim područjima redefinira se obuhvat brdsko-planinskih područja, uvode Program i Fond za razvoj tih područja, predviđa razvoj "Hrvatskoga gorskog proizvoda" po uzoru na koncept "Hrvatskog otočnog proizvoda". Uvodi se "Gorska iskaznica'' kao sredstvo autentifikacije za pristup sustavu prava, povlastica i mjera stanovnika sa brdsko-planinskog područja. Procjenjuje se da će novom metodologijom oko 85 jedinica lokalne samouprave steći status brdsko-planinskog područja.

Oporba tvrdi da je taj zakon diskriminirajući te da neće osigurati oporavak brdsko-planinskih područja.

Zakon predstavlja još jednu prevaru stanovnika brdsko-planinskih područja, posebice Gorskog kotara, netransparentan je, diskriminirajući i neambiciozan", kazao je Željko Jovanović (SDP), uspoređujući zakon sa poklonom koji, kad se razmota, unutra nema ništa.

Ovo je PR zakon, pamflet, zadnji čavao u lijes dvije trećine Hrvatske, ocijenio je Miro Bulj (Most). Navodi da 40 milijuna kuna, predviđenih za razvoj brdsko-planinskih područja, nije dovoljno. "Ukrali ste Božić dvije trećine Hrvatske", poručio je Bulj nezadovoljan odbijanjem svih 30-ak amandmana Mosta.

Zakon o potpomognutim područjima predviđa donošenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja tih područja, Program će utvrditi konkretne mjere i projekte, kao i izvore sredstava za njihovu provedbu. Za provedbu tog zakona u proračunu za iduću godinu i iz fondova EU osigurano je 95 milijuna kuna.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!