Sabor izglasao dva zakona iz sektora obrazovanja

12:50 / 10.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Glasovanje u Saboru

Glasovanje u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor izglasao je u petak većinom glasova dva zakona iz sektora obrazovanja - izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju i novi Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Zakonskim izmjenama o strukovnom obrazovanju, uz jačanje učenja temeljenog na radu kroz povezivanje škola i poslodavaca, ključna promjena odnosi se na poboljšanje sustava osiguravanja kvalitete u strukovnom obrazovanju.

Izmjenama se također uspostavljaju mehanizmi i i kriteriji za poticanje polaznika za odabir kvalifikacija relevantnih tržištu rada, unapređuju uvjeti za daljnji razvoj Regionalnih centara kompetentnosti te osigurava kvaliteta kurikuluma povezanih s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Uvodi se stručni nadzor nad izvođenjem učenja temeljenog na radu kod poslodavca, a propisuje se i mentor kod poslodavca te se utvrđuju obveze i uvjeti koje mora ispunjavati.

Zakonom o inozemnim obrazovnim kvalifikacijama razlikuje se priznavanje od vrednovanja inozemnih kvalifikacija.

Postupak vrednovanja primjenjuje se u svrhu pristupa tržištu rada u profesijama koje nisu uključene u Popis reguliranih profesija u Hrvatskoj.

Nakon postupka vrednovanja izdaje se mišljenje o razini inozemne obrazovne kvalifikacije.

Postupak priznavanja razine inozemne obrazovne kvalifikacije provoditi će se ubuduće samo jednom koraku u okviru upisnog postupka pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, odnosno na visokim učilištima.

Uvodi se i automatsko priznavanje razine za kvalifikacije visokih učilišta koje je vanjski vrednovala agencija članica Europskog registra za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju ili koje proizlaze iz kvalifikacijskih sustava povezanih s europskim kvalifikacijskim okvirima.

Također se uvodi postupak vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija osoba pod međunarodnom i supsidijarnom zaštitom, koje ne mogu dostaviti dokaze o stečenoj kvalifikaciji.

Uoči glasovanja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je na zasjedanje Hrvatskog sabora 9. i 10. lipnja 1687. kad je jednoglasno proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

- Neka nas onda sve zajedno sveti Josip čuva, kazao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!