22:35 / 13.12.2019.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Sabor izglasao novi Zakon o vatrogastvu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska vatrogasna zajednica postaje središnji državni ured za vatrogastvo. Novim zakonom glavni vatrogasni zapovjednik preuzima odgovornost za osposobljenost, organiziranost i opremljenost vatrogasaca
Hrvatski sabor u petak je sa 79 glasova za, 48 protiv i jednim suzdržanim izglasao novi Zakon o vatrogastvu prema kojem Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 1. siječnja 2020. postaje središnji državni ured za vatrogastvo.

Zakonom o vatrogastvu ispravljaju se manjkavosti postojećeg zakona koji je donesen 1999. godine, uklanja paralelna nadležnost za vatrogastvo na državnoj razini, uvodi konzistentan sustav zapovijedanja te ujednačavaju uvjeti za obavljanje vatrogasne djelatnosti.

Zakonom glavni vatrogasni zapovjednik preuzima odgovornost za osposobljenost, organiziranost i opremljenost vatrogasaca, a cijeli se sustav depolitizira činjenicom da se propisuju stručni uvjeti za glavnog vatrogasnog zapovjednika - koji je državni dužnosnik.


Foto: Robert Anic/PIXSELL

Uspostavlja se i sustav zapovijedanja temeljem kojeg će se čvršće povezati zapovjedna vertikala na državnoj i lokalnoj razini. Također prema zakonu državna vatrogasna škola bit će čvršće povezana s vatrogasnom organizacijom i preuzet će školovanje, obuku i osposobljavanje vatrogasaca.

Uspostavlja se i vatrogasna mreža kojom će se urediti pitanje financiranja svih vatrogasaca i vatrogasnih organizacija te se jasno reguliraju prava i obveze iz radnog odnosa profesionalnih vatrogasaca (staž osiguranja s povećanim trajanjem, plaća te prava iz mirovinskog osiguranja).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!