Sabor izmijenio Zakon o najmu stanova, zaštićeni najmoprimci ogorčeni

13.07.2018.

15:53

Autor: M.M./HRT

default error photo
Navedenim Zakonom postiže se ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca.
Hrvatski sabor donio je Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova. Zakon je gotovo 70 godina od počinjene nepravde i preko 20 godina odgađanja ispravljanja te nepravde konačno donesen.

Ušli smo i po tom pitanju u 21. stoljeće u kojem je pravo na privatnu imovinu jedno od temeljnih ljudskih prava. Konačno su vlasnici dobili datum kad će u potpunosti  slobodno moći raspolagati svojom imovinom, a ostavili smo dovoljno vremena i zakonskih mogućnosti da pomognemo svima kojima će pomoć države u rješavanju krova nad glavom biti potrebna. Pozivam sve najmoprimce koji imaju potrebu da im država pomogne u rješavanju njihovog stambenog pitanja da se po objavi poziva prijave kako bismo mogli krenuti rješavati svaki pojedini slučaj. Država će brinuti o svim potrebnima ali svojim novcem, a ne privatnom imovinom građana, izjavio je ministar Predrag Štromar.

Navedenim Zakonom postiže se ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca.

Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Taj datum bit će 1. rujna 2023. godine.

Zaštićeni podstanari pored pet godina zadržavanja statusa zaštićenog najmoprimca dobivaju i državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine nakon isteka postojećeg statusa, u trajanju dodatnih pet godina. Također, zaštićeni najmoprimci imat će pravo prvokupa stanova u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, prvenstvo pri kupnji stanova iz programa POS-a, prvenstvo pri najmu POS stanova, prvenstvo pri subvencioniranju stambenih kredita te prednost prijema u domovima za starije i nemoćne, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Predsjednica Hrvatskog saveza Udruge stanara i predsjednica Udruge stanara grada Splita Iva Tukić rekla nam je da su zaštičeni najmoprimci jako ogorčeni. Postupa se s nama kao da nismo građani ove Republike. Hrvatska se postavila kao velika, opasna mačeha, a ne kao majka i zaštitnica svojih građana. Ogorčeni smo i poduzet ćemo sve mjere koje nam stoje na raspolaganju, od Ustavnog suda pa sve do Ujedinjenih naroda. Mi branimo svoje domove, koji su naši domovi 70 i više godina. Ovo je lobistički zakon i neprovediv je.

Igor Leskovar, predsjednik Udruge vlasništvo i posjed rekao je da su oni zadovoljni utoliko jer imaju određeni datum kada će doći u posjed svojih stanova. Nadam se da će i druga strana, najmoprimci i oni koji nastoje razmišljati, a ne ići tvrdoglavo, naći za sebe neka rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!