Sabor: Izmijenjen Zakon o pravu na pristup informacija

10.06.2022.

14:04

Autor: Hina/HRT/D.S.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor izmijenio je većinom glasova Zakon o pravu na pristup informacijama, koji određuje da se javni sektor i javno-pravna tijela moraju očitovati na traženje informacija za činjenice kojima raspolažu.

Zakonom se također naglašava obveza javnih tijela da obavještavaju javnost na pojedinačne upite o načinu trošenju javnih sredstva.


Zastupnik SDP-a Arsen Bauk uoči glasanja ustvrdio je kako je to jedan o rijetkih zakona koji HDZ-ova Vlada nije uspjela pokvariti, ali SDP ga ne može podržati zbog nepovjerenja u one koji su postavljeni na čelna tijela i njihovog "bahaćenja".


U situaciji kada svjedočimo Vladinoj okupaciji neovisnih institucija ili barem posvojenju, kao što je to slučaj s Državnim odvjetništvom, povjerenik za informiranje je ostao jedan od rijetkih neovisnih, kazao je i poručio svim čelnicima državnih tijela koji zloupotrebljavaju zakon i skrivaju informacije da su bahati, bezobrazni i privatizirali su institucije.


Jedna od institucija koja pomaže opstrukciji tog zakona je i DORH zato što konstantno opstruira objavljivanje informacija od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, rekao je Bauk.


Dalija Orešković (Centar) istaknula je da bez realno ostvarivog prava na pristup informacijama ne postoji prava demokracija ni kontrola vlasti, ocijenivši da zakon ne donosi potreban iskorak.


Jednoglasno su izglasane izmjene Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!