Sabor: Izmjenama zakona o Agenciji za ugljikovodike do održivog razvoja

21:02 / 13.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Sabor raspravio izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike

Sabor raspravio izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sabor je raspravio izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike kojima se usklađuju njezini poslovi istraživanja i eksploatacije geotermalnih voda i podzemnog skladištenja plina, a u raspravi je istaknuto kako je to prilika za nova radna mjesta i održivi razvoj.

Josip Đakić (klub HDZ-a) najavljujući potporu zakonskom prijedlogu rekao je kako treba dati prednost obnovljivim izvorima energije, iako će nafta i plin još dugo biti eksploatirani.

- U Hrvatskoj se nakon dugo vremena uvode nova nalazišta plina koji će biti prijelazni energent. Okrenuli smo se i geotermalnim izvorima energije koja ima veliki potencijal osobito u Panonskom bazenu, istaknuo je Đakić. Naglasio je kako će istraživanje i eksploatacija ugljikovodika otvoriti nova radna mjesta i omogućiti održivi razvoj.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) najavio je potporu zakonskim prijedlogu istaknuvši značaj korištenja geotermalnih izvora energije osobito u Hrvatskom zagorju. Naglasio je kako je energetska neovisnost jedna od ključnih komponenti neovisnost svake zemlje. Založio se za izgradnju hidroelektrana za koje se najveći dio opreme proizvodi u Hrvatskoj.

Branko Grčić (klub SDP-a) rekao je kako nije dobio odgovor na neka pitanja koje je postavio u prvom čitanju. Ustvrdio je kako Agencija ne može biti ključni nositelj posla razvoja novih tehnologija. Dvojbenim je ocijenio dodatno angažiranje agencije s obzirom na postojanje Janafa, osim u slučaju ako njegovi skladišni kapaciteti ne bi bili dostatni.

Predlaže se i dodatno proširiti djelatnosti u vidu sudjelovanja Agencije pri izmjeni prostornih planova.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je, među ostalim, kako su uočeni i nedostaci u pogledu rokova za podnošenje izvješća Vladi Republike Hrvatske, a koji su prekratki i nerealni.

- Potrebno je produžiti rokove za dostavu izvješća Vladi jer postavljeni rokovi nisu realni s obzirom na to da godišnji financijski izvještaji, a koji su sastavni dio izvješća o radu Agencije, nisu dostupni do 31. siječnja svake godine te je, uzimajući u obzir cjelokupnu proceduru predaje izvješća Vladi, gotovo nemoguće u propisanom roku ispuniti zakonsku obvezu, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!