Sabor: Izmjene Zakona o radničkim tražbinama pozitivan korak naprijed

27.01.2023.

16:48

Autor: Hina/HRT/V.G.

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnici ocijenili su u petak izmjene Zakona o osiguranju radničkih tražbina, kojima se proširuje pristup zaštite radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, kao pozitivan korak koji donosi poboljšanja za radnike.

Država osigurava ipak bolju zaštitu radnika kojima tvrtka završi u stečaju, izmjene su pozitivne, kazala je Jelena Miloš (Klub zeleno-lijevog bloka).

Pozitivne promjene u zakonu i prihvaćanje nekih ranijih primjedbi pozdravio je i Željko Pavić (Klub Socijaldemokrati).

- Ono što piše u zakonu i ono što je zakonom osigurano radnicima je onaj maksimum koji se trenutno može dobiti s obzirom na sredstva koja su na raspolaganju, kazao je.

Zakon je podržao i Klub SDP-a.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavljajući zakon kazao je da se njima osigurava materijalno pravna zaštita radnika u slučaju stečaja ili blokade poslodavca odbacivši tvrdnje nekih zastupnika oporbe da je riječ o kozmetičkim promjenama.

Proširuje se obuhvat radnika na način da se omogući pristup zaštiti i onim radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, te produljuje razdoblje isplate minimalnih plaća sa sadašnja tri na pet mjeseci prije otvaranja stečaja, rekao je.

Inače, sukladno važećim zakonskim odredbama pristup zaštite omogućen je radnicima kojima je radni odnos prestao šest mjeseci prije stečaja, a Vlada je u prvom čitanju predlagala da se proširi obuhvat na radnika kojima je radni odnos prestao 10 mjeseci prije, dok je sada u drugo čitanje ide s prijedlogom iz saborske rasprave o proširenju na radnike kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka.

U raspravi je oporba upozorila i na problem radnica nekadašnje tvornice "Orljava" iz Požege, koja je u stečaju i u vlasništvu države.

Radnice traže isplatu zaostalih pet bruto plaća što iznosi 450.000 eura, kazala je Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) i pozvala ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića da preuzme odgovornost i nađe načina da se radnicama isplate otpremnine.

Katarina Peović
(Klub HSS-a i RF-a) upozorila je da se povećavanje prava radnika koje se predlaže prijedlogom zakona ne odnosi na slučaj radnica "Orljave". Stečajnim zakonom mora se osigurati da radnici budu prvi na naplatnoj listi, poručila je.

Ministar Piletić odgovorio je kako je kod Orljave sve provedeno u skladu sa zakonom, da je država u slučaju Orljave intervenirala nekoliko puta, Državne nekretnine isplaćivale i pozajmice te da stečajni postupak još traje.

A resorni ministar rekao je da će se i ostale tražbine radnica riješiti, podsjetio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!