Sabor: Izmjene Zakona o vodama radi usklađivanja s europskim direktivama

13:59 / 30.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Sabor o vodama

Sabor o vodama

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravio je u petak prijedlog izmjena Zakona o vodama, kojim se usklađuje s europskim direktivama. Među ostalim predlaže se da se osigura pravo svih zemljišnoknjižnih vlasnika na naknadu tržišne vrijednosti nekretnina koje su po sili zakona postale javno vodno dobro.

Donošenjem zakona trebala bi se osigurati usklađenost s direktivama EU-a i otkloniti moguće posljedice zbog pokretanja sudskog postupka podnošenjem tužbe Europske komisije protiv Republike Hrvatske Sudu EU-a zbog povrede prava EU-a, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju EU-a.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Šiljeg istaknuo je da je osnovno pitanje koje se uređuje tim zakonom ispunjavanje obveze iz odgovora RH na Pismo službene obavijesti Europske komisije glede usklađivanja s relevantnim zakonodavstvom EU-a vezano uz uvjete provedbe zahvata u prostoru; odnosno provedbe odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš i ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu prilikom vađenja šljunka i pijeska iz obnovljivih ležišta u vodotocima i površinskim vodama.

Naime, Europska komisija je spornom ocijenila odredbu Zakona u dijelu u kojem je propisano izuzeće od provedbe odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš i ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu za zahvate čišćenja korita rijeka, radi povećanja kapaciteta apsorpcije oborinskih voda te sprečavanja poplava i održavanja njihova plovnog puta.

Šiljeg je također, među ostalim, najavio osnivanje instituta za vode koji će nositi ime Josipa Jurja Strossmayera, začetnika vodnog gospodarstva u Hrvatskoj, napominjući da rad te institucije neće dodatno stajati hrvatske građane.

Dalija Orešković (klub Centar - Glas) ustvrdila je da odgovornost nije samo prepisivanje direktiva EU-a nego i rješavanje problema građana.

Važno je znati, rekla je, kako funkcionira vodotehnika, ali i sprega bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a vidljiva iz kontrasta posljedica djelovanja loše vlasti - preplaćenih fontana i loše infrastrukture. Sjetimo se poplava nakon svake obilnije kiše zbog nemara gradskih institucija u kojoj sjede Bandićevi i HDZ-ovi kadrovi, rekla je Orešković. Svega, dodaje, toga nema u zakonskom prijedlogu, ni jedne odredbe o odgovornosti jedinica lokalne samouprave za pravodobno podnošenje prijave za povlačenje silnih milijardi iz Nacionalnog plana oporavka za obnovu vodovodne mreže.

Marina Opačak Bilić (klub SDP-a) ustvrdila je da Hrvatska ne pristupa ozbiljno organizaciji upravljanja vodama i obrani od poplava, jer nemamo dugoročnu strategiju zaštite od poplave i održavanja plovnih puteva. Neodržavani vodotokovi velika su  opasnost od poplava i očekujemo bolji pristup njihovu uređenju, rekla je.

Sandra Benčić (klub Zeleno-lijevog bloka) kazala je da postoji problem šljunčarenja na Savi i odlaganja opasnog otpada te posljedica na ekosustav. Nismo protiv znanstvene institucije - instituta za vode i zaštitu voda, jer je to ključan resurs za buduće generacije, rekla je upitavši zašto se odustalo da to bude znanstvena institucija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!