11:05 / 28.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Sabor: Jandroković i Plenković upisali se u knjigu žalosti za Nedjeljka Mihanovića

Andrej Plenković upisao se u knjigu žalosti povodom smrti Nedjeljka Mihanovića

Andrej Plenković upisao se u knjigu žalosti povodom smrti Nedjeljka Mihanovića

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 U Hrvatskom saboru otvorena je knjiga žalosti za Nedjeljka Mihanovića, bivšeg predsjednika parlamenta u mandatu od 1994. do 1995. koji je u četvrtak umro u 92. godini, a u knjigu su se upisali i predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

"Dok će ga Hrvatski sabor pamtiti kao svog trećeg predsjednika i saborskog zastupnika biranog tri puta na izborima, hrvatska javnost ostat će mu trajno zahvalna zbog njegova iznimnog doprinosa u stvaranju slobodne, suverene i neovisne hrvatske države", napisao je Gordan Jandroković.

Podsjetivši na Mihanovićevu značaju ulogu u demokratizaciji zemlje, promicanju višestranačja i izgradnji hrvatskih institucija te obnašanju dužnosti predsjednika Sabora u izazovnim godinama, također je naveo da što god je radio, javni interes mu je uvijek bio ispred osobnog interesa.

"Iako tužan, s ponosom opraštamo se od dragog dr. Nedjeljka Mihanovića, domoljuba, rodoljuba, intelektualca, a nadasve plemenitog čovjeka", napisao je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković u knjizi žalosti upisao je da će Mihanović ostati u hrvatskoj povijesti zapamćen po političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države, razvoju parlamentarizma te afirmaciji hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta, izrazivši još jednom sućut obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!