14:40 / 29.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Sabor: Još oko 150.000 djece dobiva pravo na doplatak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o dječjem doplatku i time omogućio da još oko 150.000 djece dobije pravo na doplatak. Zakonske izmjene stupaju na snagu 1. srpnja ove godine.
Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o dječjem doplatku i time omogućio da još oko 150.000 djece dobije pravo na doplatak. Zakonske izmjene stupaju na snagu 1. srpnja ove godine.

Tim izmjenama mijenja se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak, povisuje se sa sadašnjih 50 na 70 posto proračunske osnovice, čime se očekuje povećanje broja korisnika doplatka približno do 50 posto, odnosno za oko 150 tisuća novih korisnika.

Doplatak će se koristiti od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva. Pravo na doplatak imat će i srednjoškolci koji se obrazuju pet godina.
Širi se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji će se dobivati za treće i četvrto dijete.

Provedba zakona traži dodatna sredstva - 151,8 milijuna kuna u ovoj, oko 361 milijuna u idućoj te oko 332,6 milijuna kuna u 2020. godini.

Za izmjene Zakona glasovalo je 105 zastupnika, a devet ih je bilo suzdržano.

Sabor izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se definira trogodišnji program subvencioniranja stanogradnje. U Vladi smatraju kako je ujedno riječ i o dobroj demografskoj mjeri.

Zakonskim bi se izmjenama trebao osigurati nastavak te mjere tijekom predstojećeg trogodišnjeg razdoblja, a prema prijedlogu, raspodjela subvencija ovisit će o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi stan ili kuća, čime se želi dati dodatni poticaj za kupnju stanova u manje razvijenim područjima.

Definira se iznos subvencija i za nove kredite iznosit će između 30 i 51 posto mjesečnog obroka ili anuiteta, a rok za subvencioniranje stambenih kredita produljuje se s četiri na pet godina.

Ovim izmjenama produžuje se rok subvencioniranja kredita za svako novorođeno dijete kao demografski usmjerena mjera te kada podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!