13:08 / 11.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sabor: Još uvijek velika nejednakost u plaćama muškaraca i žena

Anka Mrak-Taritaš

Anka Mrak-Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici su raspravu o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. iskoristili kako bi upozorili na još uvijek veliku nejednakost u plaćama muškaraca i žena u Hrvatskoj, ali i manji broj žena u politici ili na vodećim pozicijama.

Žene su daleko manje plaćene od muškaraca, manje ih je na vodećim pozicijama i u politici te još uvijek kao standard postoje podijeljene uloge muškaraca i žena, kazala je Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista).


Jaz u plaćama žena i muškaraca u Hrvatskoj iznosi ukupno 13 posto, a u nekim djelatnostima čak i 25 posto, navela je Anka Mrak-Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).


Mrak-Taritaš: Žene s Venere, muškarci s Marsa i u realnom životu


- Dok je jaz u plaćama tako velik, imat ćemo priču da su žene s Venere, a muškarci s Marsa u realnom životu, rekla je Mrak-Taritaš.


Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) napomenula je da je kod posljednjih parlamentarnih izbora došlo do značajnog povećanja zastupljenosti žena u politici, ali su žene često zamjene zastupnicima te na listama često stavljene u nepovoljniji položaj.


- Nakon lokalnih izbora imamo tek dvije županice, navela je Jeckov.


Na nama ženama zastupnicama je odgovornost i moramo se boriti dalje ne bi li generacije iza nas živjele u društvu potpune ravnopravnosti, poručila je Katica Glamuzina (Klub socijaldemokrata).


Nada Murganić (Klub HDZ-a) naglasila je važnost rada na prevenciji, edukaciji, osvješćivanju javnosti o problemu ravnopravnosti u društvu.


Selak Raspudić: Pravobraniteljica za ravnopravnost žena, a ne spolova


Inače, izvješće za 2020., koje je Saboru podnijela aktualna pravobraniteljica Višnja Ljubičić, podržala je i pohvalila većina klubova zastupnika, izuzev Klub Mosta.


Marija Selak Raspudić, zastupnica iz tog kluba te ujedno i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, ocijenila je da pravobraniteljica nastupa kao "pravobraniteljica za ravnopravnost žena, a ne pravobraniteljica za ravnopravnost spolova".


Suglasila se da su žene u brojnim područjima podzastupljene, diskriminirane i u lošijoj poziciji od muškaraca, no po njenom mišljenju, prešućuje se da postoje područja u kojima su muškarci u nepovoljnijem položaju.


Shvaćanje žene kao žrtve i izbjegavanje priznanja da su to i muškarci reproducira patrijarhalni obrazac ponašanja da su žene uvijek žrtve, a muškarci uvijek nasilnici, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!