Banožić: Vlada nije obavezna tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike

20.04.2023.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: HTV / HRT

Klubovi SDP-a i Socijaldemokrata nisu sudjelovali u saborskoj raspravi o izvješćima o obrani za 2020. i 2021. jer Vlada od predsjednika Republike nije zatražila prethodno mišljenje, a ministar obrane Mario Banožić isticao je da Vlada nije obavezna tražiti prethodno mišljenje.

- Dok se nedvosmisleno ne utvrdi legalnost prijedloga izviješća kojega je Vlada poslala Saboru tj. da je doneseno na Vladi na zakonit i ustavan način mi nećemo sudjelovati u ovoj raspravi i tražit ćemo od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav tumačenje da li je to utemeljeno ili nije, rekao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati). Poručio je i da za to nisu ni od koga "mentorirani" te da im "ne zanima AP ni ZM niti bilo tko drugi".

Da neće sudjelovati u toj saborskoj raspravi prije je najavio i uime Kluba SDP-a Siniša Hajdaš Dončić navodeći da je grubo prekršen zakon jer nije traženo prethodno mišljenje predsjednika Republike.

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je kritizirao Godišnje izvješće o obrani za 2021., ustvrdivši da su u njemu nezakonitosti, propusti i neistine. Upozorava i da Vlada nije tražila njegovo prethodno mišljenje, što je, smatra suprotno obvezi iz članka 7. stavka 1. podstavka 14. Zakona o obrani.

Banožić: Ne postoji obveza Vlade da zatraži od predsjednika prethodno mišljenje


Banožić je na brojne oporbene upite rekao kako Vlada o izvješćima o obrani nije bila obavezna tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike jer je 2013. godine Hrvatski sabor donio Zakon o obrani u kojem se više ne traži prethodno mišljenje predsjednika Republike na godišnje izvješće o obrani.

Banožić je negativno odgovorio na upit Dalije Orešković (Centar) je li na godišnje izvješće za 2019. Vlada tražila prethodno mišljenje Zorana Milanovića.

- Za izvješće za 2019. nije tražila, a što se tiče samog izvješća o njemu donosi odluku Sabor, kazao je. Na to je Franko Vidović (Socijaldemokrati) rekao kako ima dokument koji pokazuje da je Vlada to zatražila.

HDZ-ov Ante Deur je Davorku i Franku Vidoviću poručio kako namjerno krše zakon dodvoravajući se predsjedniku Republike. I HDZ-ov Nikola Mažar smatra da oporba "brani neobranjivo" isto kao i u slučaju davanja potpori Ukrajini kroz misiju EUMAM.

I Sandru Benčić (Možemo!) zanimalo je je li to izvješće trebalo doći na prethodnu suglasnost predsjedniku Republike i je li takva praksa slanja izvještaja na prethodnu suglasnost predsjedniku Republike postojala i prije njega.

Banožić je odgovorio da je tadašnji ministar obrane Damir Krstičević 2016. i 2018. godine poslao izvješće tadašnjoj predsjednici Republike (Kolindi Grabar Kitarović) ne na mišljenje, već iz respekta bez obzira što na to nije imao zakonsku obavezu.

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) smatra da je Banožić lagao kada je rekao da je bivši ministar Krstičević "iz pristojnosti" poslao godišnje izvješće na mišljenje Grabar Kitarović, jer je Franko Vidović pokazao dokument po kojem Krstičević traži mišljenje predsjednice Republike. No, Banožić je opovrgao da je u tom slučaju lagao.

Istaknuo je i da je ovo ista situacija koja je bila i kada se u Saboru trebala donijeti odluka o obuci ukrajinskih vojnika u operaciji EUMAM.

- Isto je ovako bilo postavljeno pitanje o legalnosti nečega. Kada se pokazalo da je bilo legalno, nitko od vas nije dao ispriku. Očekujem da mi se ispričate kada završi ova priča na saborskom odboru, poručio je.

Smatra kako je cilj oporbe bio umanjiti što je sve Vlada učinila za Hrvatsku vojsku.

Ivanović (HDZ): Milanović je vođa oporbe


Tijekom brojnih replika oporba i vladajući različito su tumačili je li Vlada prije toga trebala tražiti prethodno mišljenje predsjednika Republike, pri čemu su vladajući ostali pri mišljenju da ne postoji takva obveza. HDZ-ov Goran Ivanović smatra i da se tijekom rasprave o izvješću o obrani jasno pokazalo da je Zoran Milanović vođa oporbe.

Sabor je bez rasprave podržao Vladin prijedlog da razriješi dosadašnjeg predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) radi isteka mandata te da Tonka Obuljena ponovno, na pet godina, imenuje predsjednikom Vijeća. Za članove vijeća Vlada je predložila Antu Milasa, Nikolu Popovića, Mislava Hebela i Marka Jukića.

Banožić predstavio izvješće o obrani


Ministar obrane Mario Banožić predstavio je u četvrtak 20. travnja 2023. u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o obrani za 2020. i 2021. godinu. Naime, Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti razvoja obrambenih sposobnosti te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.


- Značajan iskorak za Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane je dostizanje smjernica NATO-a u 2021. godini o izdvajanjima za obranu od 2 % BDP-a, od čega 20 % za modernizaciju i opremanje i obrambeni proračun od oko 7,2 milijarde kuna dok je obrambeni proračun za 2022. godinu iznosio 7,6 milijardi kuna, rekao je ministar Banožić.


Ministar obrane je u tom kontekstu podsjetio kako je 2020. godine, unatoč pandemiji COVID-19, financijski plan Ministarstva obrane oko 4,9 milijardi kuna što je povećanje u odnosu na godinu prije od oko 50 milijuna kuna: Ove godine financijski plan iznosi 1,037 milijardi eura čime se zadržava kontinuitet povećanja izdvajanja za obranu i osiguravaju sredstva za nastavak započetih projekata i ulaganja u opremanje i modernizaciju.


Vezano za angažman u NATO, UN i EU misijama, operacijama i drugim aktivnostima, ministar je naglasio kako je Hrvatska potvrdila predanost načelima i zajedničkim vrijednostima te dala aktivan doprinos miru i stabilnosti euroatlantskog područja i globalnoj sigurnosti.


Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ministar Banožić je istaknuo kako su upravo ova izvješća dokaz kako je hrvatski vojnik u središtu obrambenog sustava.


- U operativnu uporabu uvodimo višenamjenski borbeni avion, planira se nabava dodatnih helikoptera Black Hawk, započet je projekt opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, imamo 126 borbenih oklopnih vozila Patria, a završen je i projekt modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000, istaknuo je ministar obrane.


Nadolazeći projekti za Hrvatsku vojsku


Najavljujući značajne nadolazeće projekte za Hrvatsku vojsku, ministar Banožić izdvojio je nabavu protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR velikog dometa, 30 borbenih oklopnih vozila Patria, modernizaciju radarskog sustava FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a te nabavu RIB brodica.


- Provest će se i nabava projektila 155 mm produljenog dometa, započeti su postupci nabave puškostrojnica, snajperskih pušaka te jurišnih pušaka VHS-2. Potpisali smo ugovor o isporuci raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore, a s Brodogradilištem specijalnih objekata iz Splita imamo ugovor o gradnji prototipa koji je izgrađen i četiri obalna ophodna broda, izvijestio je zastupnike u Hrvatskom saboru ministar Banožić.


Naglasio je pritom kako je Ministarstvo obrane odgovorno i precizno pristupilo modernizaciji i sposobnosti naše vojske te kako činimo sve što je u našoj mogućnosti da hrvatski vojnici imaju bolje uvjete života i rada.


- Nastavljamo provoditi personalnu politiku „čovjek, središte obrambenog sustava“ radi daljnjeg unaprjeđenja uvjeta života i rada pripadnika, kao preduvjeta za dostizanje i održavanje visoke razine motiviranosti i spremnosti Hrvatske vojske. Svjesni smo kako je zadovoljan vojnik, najveća snaga jedne vojske, stoga je upravo ovo smjer u kojem ćemo nastaviti raditi i dalje, rekao je ministar obrane.


Također je naglasio kako je u završnoj fazi izrada novoga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za iduće dvanaestogodišnje razdoblje kojim se utvrđuju dugoročne projekcije razvoja vojnih sposobnosti i resursi za njihovu realizaciju.


- Vlada i Ministarstvo obrane nastavit će razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom, zaključio je ministar Banožić.


Na kraju je dodao kako je upravo Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana zahvaljujući hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su za Domovinu položili svoje živote.

Klub SDP-a neće sudjelovati u raspravi o godišnjim izvješćima o obrani


Klub SDP-a neće sudjelovati u saborskoj raspravi o izvješćima o obrani za 2020. i 2021., najavio je Siniša Hajdaš Dončić, navodeći da je grubo prekršen zakon jer nije traženo prethodno mišljenje predsjednika Republike, dok su vladajući ostali pri stavu da ne postoji takva obveza.

- Tražit ću mišljenje Odbora za Ustav jer je grubo prekršen zakon, nije traženo prethodno mišljenje predsjednika, a što je obaveza iz Zakona o obrani, rekao je danas prije početka saborske rasprave Hajdaš Dončić.


- Bojim se da ste podlegli predsjednikovoj izjavi koja nažalost nije točna, uzvratio mu je potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ).

Predsjednik Zoran Milanović danas je kritizirao Godišnje izvješće o obrani za 2021., ustvrdivši da su u njemu nezakonitosti, propusti i neistine. Upozorava i da Vlada nije tražila njegovo prethodno mišljenje, što je, smatra suprotno obvezi iz članka 7. stavka 1. podstavka 14. Zakona o obrani.

- Sukladno članku na koji se pozvao predsjednik Republike, slijedom kojega on daje prethodno mišljenje na prijedloge akata iz područja obrane, koje donosi Vlada, to više nije važeće, rekao je Reiner SDP-ovu zastupniku.

- Iako je od 2007. do 2013. takvo prethodno mišljenje bilo potrebno za prijedloge akata iz područja obrane koje donosi i Vlada i Hrvatski sabor, na saborskoj sjednici iz lipnja 2013., dakle u vrijeme Milanovićeve Vlade, donesen je sada važeći Zakon o obrani koji je prethodno mišljenje predsjednika predvidio isključivo za prijedloge akata iz područja obrane koje donosi Vlada, istaknuo je Reiner.

- Prema tome, budući da Sabor, ne Vlada, donosi zakon o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju godišnjeg izvješća o obrani, ne postoji obveza Vlade da zatraži od predsjednika prethodno mišljenje kako to navodi predsjednik, naglasio je potpredsjednik Sabora.

Hrvoje Zekanović (HDS) poručio je kolegi iz SDP-a da je "očito ovdje topovsko meso u službi Zorana Milanovića, a da je on danas očito nasamaren".

- Netko ga je nasamario, njegovi savjetnici, netko mu je podvalio papir, no na njegovu i vašu žalost tu ste danas izigrani, rekao je Zekanović i dodao kako je predsjednik očito zaboravio da je on donio spomenuti zakon.

Klub SDP-a ostao je kod svog stajališta da nije traženo prethodno mišljenje predsjednika, te poručio da SDP-ovci neće sudjelovati u raspravi o godišnjem izvješću o obrani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!