09:47 / 03.02.2021.

Autor: HRT

U Saboru i danas bilo burno

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon prošlotjednog rušenja kvoruma, vladajuća većina i oporbeni zastupnici iščekuju drugi pokušaj glasovanja. A počast su, uoči današnje rasprave, odali preminulom Miroslavu Tuđmanu.

Hrvatski sabor u srijedu se prisjetio svog zastupnika Miroslava Tuđmana (HDZ) koji je preminuo u nedjelju i odao mu počast minutom šutnje.

- Odajmo minutom šutnje počast našem dragom prijatelju i kolegi, pozvao je zastupnike predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je o Tuđmanu govorio biranim riječima.

Tuđman je, kazao je, bio najiskusniji zastupnik aktualnog saziva, četiri je puta biran u Sabor, od 90-ih je sudjelovao u stvaranju hrvatske države i institucija, jedan je od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava.

- Kao kolega uvijek je bio korektan, tolerantan, isticao se stručnim, argumentiranim raspravama, bio je zastupnik koji je uvažavao druge i nikad nije bio grub u svojim izričajima, svi smo ga poštovali, bilo mi iz HDZ-a, a čini mi se i kolege iz oporbe, kazao je.

- Iza lika intelektualca i znanstvenika, sveučilišnog profesora krio se dobar, dobronamjeran, blag čovjek i kao takvog ćemo ga se sjećati, poručio je Jandroković te u ime svih zastupnika iskazao sućut obitelji Tuđman.

Najavio je da će se Sabor od zastupnika Tuđmana oprostiti na komemoraciji u petak, u 10 sati u Maloj vijećnici. S obzirom na epidemiološke uvjete, pozvao je klubove da izaberu po jednog predstavnika koji će, uz članove saborskog predsjedništva, moći biti na komemoraciji.

Država dvostrukih mjerila

Hrvoje Zekanović pozvao je zastupnike da dođu u klub Hrvatskih suverenista i potpišu prijedlog zakona o zaštiti života.

- Radi se o prijedlogu zakona koji je logičan kojim se štiti život od početka, tj. od začeća. Neki zastupnici očito ne razumiju, svatko tko potpiše ovaj prijedlog, postaje njegov predlagatelj. Ovo nije zakon Hrvoja Zekanovića ili Hrvatskih suverenista, rekao je.

- Znanstvena činjenica da život počinje od začeća mora se potvrditi u Saboru, tek tada smo riješili pitanje svih pitanja. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti tko je stvarno za zaštitu života. Počeli smo s prikupljanjem potpisa, nadam se da će ih biti dosta.

Osvrnuo se i na današnji prosvjed koji organizira Glas poduzetnika.

- Jučer na Sljemenu je bilo tisuće naguranih ljudi, nije bilo policajaca. Danas na Trgu je policija, jake snage MUP-a paze da se ne prekrše epidemiološke mjere. Mi smo država dvostrukih mjerila, država gdje MUP radi onako kako odgovara Plenkoviću. Fantastično da je baš danas kad je prosvjed zatvorena Gundulićeva ulica, fantastična koincidencija koja govori o sprezi Bandića i Plenkovića, rekao je Zekanović i pozvao zastupnike da svojom nazočnošću na Trgu podrže poduzetnike.

- Nema logike da u BiH koja je u sličnoj tj. boljoj epidemiološkoj situaciji kafići i restorani rade, a kod nas. Nije logično da se na Sljemenu može okupiti 5000 naguranih ljudi, a da na terasi kafića ne može sjediti nekolio ljudi, rekao je.

Rada Borić osvrnula se na najnovije prijave zbog seksualnog zlostavljanja zatraživši dodatnu sigurnost za žrtve.

- Vidjeli smo kako je javnost reagirala i kako se svakodnevno umanjuje seksualno zlostavljanje. Ono što također zabrinjava kod drugih institucija, rektora Borasa, da se seksualno zlostavljanje prijavljivalo. Zabrinjava dodatno da zahtjevi žena idu za sigurnim mjestom za žene, za povjerenstvo kojima bi se zlostavljanje moglo prijavljivati anonimno. Žene neće prijavljivati ukoliko ne postoji alat da mogu prijavljivati anonimno. Teret dokaza ne mora biti na ženi, rekla je.

Kujundžić: Dok god nas prozivaju - znači da smo na dobrom putu

Saborski zastupnik Mosta Ante Kujundžić poručio je u srijedu da neće odustati od borbe za interese poduzetnika i ukidanje parafiskalnih nameta te zaključio da su na dobrom putu ako ih vladajući prozivaju.

Dok god nas vladajući prozivaju znači da smo na dobrom putu, kazao je Kujundžić u slobodnom iznošenju stajališta referirajući se na "bijes vladajućih" zbog pokušaja ukidanja obveznih članarina u HGK. Podsjetio je da je to u Mostovom izbornom programu još od 2016. te da su se za to zalagali i Radimir Čačić (Reformisti) i Dario Hrebak (HSLS).

Pitam se gdje i što to odvodi pojedince od sebe samih i gubitka habitusa politike o kojoj su još do jučer urlikali, upitao je Kujundžić te HSLS-ovom Hrebaku poručio kako Vlada mora dijeliti sudbinu svog naroda.

- Amnestična i bahata družina naziva nas populistima i demagozima za bilo koju inicijativu, a onda ti isti kopernikanskim zaokretom implementiraju te iste inicijative u zakonske legislative. Most je uspio s IGP-om i s HGK, uspjet ćemo u svemu onome što će život u Hrvatskoj učiniti boljim i pravednijim i to iz oporbe, zaključio je Kujundžić.

Oporba: Podravka je primjer političkog kadroviranja

Dio saborske oporbe kritizirao je u srijedu način na koji je izabrana čelna osoba koprivničke tvrtke Podravka, a HDZ je pak prozvao oporbu da ni riječ nije rekla o sramotnom pokušaju četvorice europarlamentaraca da na nedozvoljenom mjestu prijeđu hrvatsku granicu.

- Podravka je danas tema klasičnog političkog kadroviranja gdje u totalno netransparentnim uvjetima nitko ne zna po kojem se ključu bira predsjednik uprave, jedino je mantra za već nekoliko vlada - bitno je da nije iz Koprivnice ili Koprivničko-križevačke županije, izjavio je Mišel Jakišić (SDP) komentirajući izbor Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade, za predsjednicu Uprave Podravke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!