16:37 / 03.12.2018.

Autor: Hina/HRT

Sabor: Mirovinska reforma na dnevnom redu u utorak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o paketu od šest zakona .
Hrvatski sabor će u utorak raspravljati o konačnom prijedlogu paketa cjelovite mirovinske reforme kojem se sindikati i oporba snažno protive, dok resorni ministar Marko Pavić ističe da su ciljevi reforme osiguravanje većih mirovina umirovljenicima i financijska stabilnost mirovinskog sustava, kao i ispravljanje određenih nejednakosti među generacijama unutar mirovinskog sustava.

Riječ je o paketu od šest zakona - o mirovinskom osiguranju, stažu osiguranja s povećanim trajanjem, dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju, obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Mirovinskom reformom, čija primjena počinje 1. siječnja 2019., predviđa se podizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu odnosno 18 posto za pet godina, kao i omogućavanje rada svim umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine.

Korisnicima drugog mirovinskog stupa omogućava se izbor u kojem će sustavu ostvariti mirovinu - samo u prvom stupu uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. godine te 20,25 posto za kasnije uplate ili mirovinu iz oba obavezna stupa.

Između dva čitanja paket mirovinske reforme doživio je određene promjene, te osim što je ublažena penalizacija za prijevremenu starosnu mirovnu s 0,34 na 0,3 posto mjesečno, uvedeno je i po šest mjeseci dodatnog mirovinskog staža za majke i posvojiteljice za svako rođeno ili posvojeno dijete što će im povećati mirovine za oko 2 posto.

Reforma donosi i promjene u poslovanju obveznih mirovinskih fondova u smjeru veće transparentnosti i kontrole, pa se tako predviđa imenovanje predstavnika osiguranika u nadzornim odborima mirovinskih društava, kao i obveza članova uprava obveznih mirovinskih društva da se povuku iz nadzornih odbora tvrtki u kojima imaju vlasničke udjele.

Izdvaja se i mogućnost da mirovinski fondovi mogu ulagati u start-upove, infrastrukturne projekte kao i smanjenje naknade za njihovo upravljanje.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) najavio je da će uoči drugog čitanja paketa mirovinskih zakona u Hrvatskom saboru dijeliti letke sa svojim zahtjevima saborskim zastupnicima- da se uvede model usklađivanja mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, da se uvede zajamčena minimalna mirovina, novi model obiteljske mirovine, državna naknada za osobe starije od 65 godina, te omogući dostava mirovina poštom kao i svima jednaki uvjeti za rad uz mirovinu.

Oporba je žestoko kritizirala mirovinsku reformu ocijenivši ju lošom, destruktivnom, pljačkom, te prelijevanjem "iz šupljeg u prazno". Smatra i da će nakon nje građani raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!