16:50 / 24.04.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT

Sabor: Najprije zdravlje, a onda izbori

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi se slažu da je zdravlje najbitnije, ali ima prijepora oko uvođenja elektroničkog glasovanja.
I pripadnici vladajuće većine i saborska oporba u petak su, komentirajući medijska nagađanja da bi se izbori mogli održati u ljeto, izrazili uvjerenje da se parlamentarni izbori trebaju održati kada to dopuste epidemiološki uvjeti kako se ne bi ugrozilo zdravlje građana.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je na konferenciji za novinare da temu izbora nameće oporba na način da pokušava prikazati HDZ kao nekoga tko bi sada pokušao "loviti u mutnom". Dodao je kako će se izbori sasvim sigurno održati do ustavnog roka u polovini prosinca. Naglasio je da se sve dok je situacija ovakva neće ići u izbore i ugrožavati zdravlje građana.

Jandroković: Izbori u ustavnom roku

Napomenuo je da je namjera održati izbore u ustavnom roku, ako ne dođe do bitne promjene u zdravstvenoj situaciji. Vjerujem da svi žele da imamo demokratske izbore i da se održe u roku, rekao je, dodavši da ipak nitko ne može ništa jamčiti jer sve ovisi o zdravstvenoj situaciji. Izbori se ne bi održali u ustavnom roku jedino u slučaju nekakve velike zdravstvene krize, ali u to sumnjam, napomenuo je. U HDZ-u, kaže, o ranijim rokovima nisu ni razgovarali.

Kada situacija i brojke budu takve da postoji mogućnost održavanja demokratskih izbora, naravno da ćemo o tome razgovarati, najavio je, napomenuvši da je 47 zemalja odgodilo različite vrste izbora zbog koronakrize. O elektroničkom i dopisnom glasanju u HDZ-u sada, kazao je Jandroković, ne razmišljaju.

Bauk: Uvjeti za izbore pravo na javno okupljanje i slobodu kretanja

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk istaknuo je da su dva uvjeta za održavanje izbora - pravo na javno okupljanje i pravo na slobodu kretanja. Bez toga, napomenuo je, izbori, ne bi bili regularni. Kada ti uvjeti budu zadovoljeni, SDP je spreman za izbore, poručio je Bauk. Ponovio je da se SDP protivi uvođenju elektroničkog i dopisnog glasanja, jer je riječ o političkim razlozima, odnosno, utjecaju dijaspore na politički život u Hrvatskoj. Dodao je kako su tim "putem moguće i malverzacije" pa je "uz ostale zloupotrebe, moguće da glasaju čak i umrli iz dijaspore".

Beljak: Izbori čim se steknu uvjeti

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je da bi izbori trebali biti čim se steknu uvjeti za njihovo održavanje. Žalosno je što bi HDZ riskirao zdravlje i živote građana za svoj politički interes, komentirao je nagađanja o izborima u ljeto. Beljak smatra da bi elektroničko i dopisno glasanje otvorilo Pandorinu kutiju i naglašava da ne bi vjerovao rezultatima tih izbora koje bi HDZ brojio.

- Zna se da je kampanja nemoguća u ovim uvjetima i postavilo bi se pitanje legitimnosti tih izbora, dodao je. Pritom je pozvao na dogovor i konsenzus svih stranaka o tome kako dalje, s tim da prioritet treba biti na zdravlju građana. Odluče li se vladajući za izbore u ljeto, kaže Beljak, "očito misle ušićariti na ovoj krizi.

Petrov: HDZ kalkulira s izlaskom na izbore

- Šuška se da bismo mogli u kupaćim kostimima ići na izbore, a razlog zašto oni već sada kalkuliraju s izborima je u njihovu strahu da će se u roku dva do tri mjeseca pokazati svi problemi koji su došli ne samo zbog epidemije koronavirusa nego zato što je Vlada kasnila s mjerama i nije donijela cjelovite mjere koje smo im predlagali, smatra čelnik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov. Opet je zatražio uvođenje elektroničkog i dopisnog glasanja budući da nam ICT-tehnologija 21. stoljeća to omogućava.

Mrak-Taritaš: Elektroničko glasanje neće biti moguće uvesti

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je da bi na predstojećim izborima minimum standarda trebao biti da više nemamo e-propusnice da se ljudi mogu kretati na području cijele Hrvatske i da mogu biti skupovi s više od deset ljudi. Postignemo li nekakvu normalizaciju života, bilo bi puno primjerenije održati izbore na jesen, kazala je, ocijenivši elektroničko i dopisno glasanje jako dobrim, ali ih u ovim uvjetima neće biti moguće uvesti.

HNS je spreman za izbore, ali sve ovisi o zdravstvenoj situaciji

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić ustvrdio je da datum izbora ovisi o epidemiološkoj situaciji i ključan je datum kada to odredi krizni stožer. HNS je spreman za izbore, ali sve ovisi o zdravstvenoj situaciji, napomenuo je. Batiniću je prihvatljiva ideja elektroničkog i dopisnog glasanja, uspije li se organizirati da to bude svima dostupno, što je potkrijepio najavom da će izborni sabor HNS-a u svibnju biti održan elektroničkim putem.

Ministar Horvat: Parlamentarni izbori sada nisu prioritet

- Premijer je rekao da nam u ovom trenutku niti briga, niti prioritet nisu izbori. Prioritetni zadatak je očuvati naciju u dobroj zdravstvenoj kondiciji, nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a ako se i odluči, HDZ, koji čini saborsku većinu, spreman je na izbore već ove nedjelje", rekao je Horvat koji je bio na svečanosti u "Trećem maju" povodom početka radova na rezanju limova za izgradnju trupa polarnog kruzera "Eclipse II" za Scenic grupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!