07:56 / 31.10.2018.

Autor: HRT

Sabor neće osnovati novo istražno povjerenstvo za Agrokor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sabor je odbio osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor. Za osnivanje je glasovalo 48 zastupnika, a protiv 74.
Sabor je odbio osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor. Za osnivanje je glasovalo 48 zastupnika, a protiv 74. HDZ je ustrajao da bi osnivanje povjerenstva bilo protuzakonito, jer zakon jasno kaže da se ono ne može osnovati ako je za neka pitanja koje bi ono trebalo provjeravati, otvoren sudbeni postupak.Postupak je pokrenut, istaknuo je Branko Bačić, odbacujući oporbene teze kako je afera Hotmail bila protuzakonita. To nije točno, savjetnici su koristili sredstva vjerovnika, ne "naša" sredstva, a i DORH je, po kaznenoj prijavi Živog zida, proveo izvide i utvrdio da nije bilo nezakonitosti, tumačio je Bačić.

Oporba je pak pozivala vladajuće, prije svih HDZ, da se ipak predomisle, pa su tražili stanke kako bi im dali priliku za to. HDZ je ustrajao da bi osnivanje povjerenstva bilo protuzakonito, jer zakon jasno kaže da se ono ne može osnovati ako je za neka pitanja koje bi ono trebalo provjeravati, otvoren sudbeni postupak.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Većinom glasova Sabor je donio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uređuje rad u domovima zdravlja, donose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći, funkcionalno povezuju bolnice i osnažuje palijativna skrb. Više o tome pročitajte ovdje.

Mirovinska reforma

Hrvatski sabor u srijedu je, bez oporbenih zastupnika, u drugo čitanje poslao paket zakona cjelovite mirovinske reforme. Više o tome pročitajte ovdje.


O otpisu dugova imućnima

Ime Milana Bandića i otkriće da Grad Zagreb oprašta milijunašima dugove za komunalije, spominjalo se tijekom prijepodnevne saborske rasprave o prošlogodišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

SDP i Most to smatraju skandaloznim te kažu da je i takva vrsta poruke koja se šalje građanima razlog njihova odlaska iz Hrvatske. Agencija je lani riješila oko 650 predmeta, 18 ih je ostalo neriješeno, a budući da je prosincu prošle godine na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, zastupnike je među ostalim zanimalo što je Agencija u tom pogledu radila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!