14:03 / 14.06.2019.

Autor: HRT

Sabor nije izabrao četiri člana Programskog vijeća HRT-a

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

Zastupnici su četiri člana Vijeća trebali izabrati pojedinačnim glasovanjem s liste od 12 kandidata koju je podnio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.
Hrvatski sabor nije izabrao četiri člana Programskog vijeća HRT-a iako je glasovanje o tome bilo najavljeno planom glasovanja.

Uoči glasovanja o tome Sunčana Glavak (HDZ) zatražila je stanku kako bi se njezin Klub HDZ-a konzultirao prije nego što pristupe glasovanju, no nakon stanke saborska sjednica nastavljena je slobodnim iznošenjem stajališta klubova bez objašnjenja zašto nije provedeno glasovanje o članovima Programskog vijeća HRT-a.

Zastupnici su četiri člana Vijeća trebali izabrati pojedinačnim glasovanjem s liste od 12 kandidata koju je podnio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a od kojih su svi ispunili uvjete iz javnog poziva.

Kandidati su Josip Čerina, Franko Dota, Lidija Gašparović, Tvrtko Jakovina, Zdravko Kedžo, Petar Lovrić, Želimir Mesarić, Aleksandar Milošević, Ivica Miškulin, Krešimir Planinić , Tomislav Radić i Antun Vujić.

Programsko vijeće HRT-a ima ukupno 11 članova, Hrvatski sabor bira i razrješuje devet članova imenovanih na mandat od četiri godine, a dva člana biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa javne radiotelevizije.

Sabor potvrdio imenovanje Katje Kušec i Majde Tafre Vlahović

Sabor je potvrdio imenovanje Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije te Majde Tafre Vlahović u Upravno vijeće Hrvatske izvještaje novinske agencije (Hina).

Majda Tafra Vlahović imenuje se na mjesto člana Upravnog vijeća Hine iz redova medijskih stručnjaka umjesto Vladimira Lulića, kojemu je istekao mandat. Mandat članova Upravnog vijeća Hine traje četiri godine, a prema Zakonu o Hini članove Upravnog vijeća imenuje i razrješuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade.

Za članicu Vijeća za elektroničke medije (VEM), neovisnog regulatornog tijela, Sabor je potvrdio dugogodišnju novinarku i urednicu HRT-a Katju Kušec koju je Vlada predložila na temelju javnog poziva na koji se prijavio 21 kandidat. Predsjednika i članove VEM-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, na Vladin prijedlog, na 5 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!