13:27 / 19.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Sabor: Nužno jačanje apsorpcijskih kapaciteta za EU fondove

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici usuglasili su se u srijedu oko nužnosti jačanja administrativnih i apsorpcijskih kapaciteta za korištenje fondova EU-a te oko potrebe daljnjeg pojednostavljenja i ujednačavanja pravila.

Marko Pavić (HDZ) hvali prijedlog zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU-a u Hrvatskoj i ističe jačanje kapaciteta omogućiti će bržu i bolju apsorpciju.

- Dosad smo imali 10,7 milijardi eura, a u budućem razdoblju 24,5 milijardi eura a već sada nam fali 1000 ljudi u procesu obrade EU fondova, kazao je Pavić (HDZ).

Marija Selak Raspudić (Most) kao osnovni problem u korištenju fondova EU izdvaja što na administrativnoj razini ne postoji neovisno tijelo koje bi moglo provjeriti natječajne postupke, postupke javne nabave, kriterije.

- Dakle, zakonitost i ispravnost dodjele sredstava nitko ne kontrolira na administrativnoj razini već se to šalje DORH-u ili MUP-u koji su ionako pretrpani poslovima i tu sve zapne, a jedina služba koja ima stručne ovlasti i koja bi mogla provoditi takvu kontrolu nema za to ovlasti, kazala je.

U iduće dvije godine morali bismo potrošiti EU novaca koliko smo jedva uspjeli realizirati u proteklih 7 godina, to je veliki zalogaj za Hrvatsku, ustvrdila je Ivana Posavce Krivec (SDP) pitajući zašto se čekalo do sada.

Sandra Benčić (Možemo) kao ključne probleme ističe različit broj posredničkih tijela i neujednačenost prakse , a što se , kako je ustvrdila , predloženim institucionalnim okvirom ne mijenja.

Predloženim zakonom uspostavlja se stabilni institucionalni okvir za korištenje EU fondova za razdoblje 2021.-2027., te također određuju aktivnosti jačanja kapaciteta korisnika, partnera i suradnika na projektima financiranim iz EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!