12:02 / 10.09.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sabor o amandmanima o obnovi Zagreba i okolice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskom saboru u čevrtak se raspravljalo o amandmanima na prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.
U Hrvatskom saboru u čevrtak se raspravljalo o amandmanima na prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

Od podnesenih 183 - Vlada je potpuno prihvatila 42 te pet djelomično.

Dio je bio iz oporbe, a u Saboru nije čest slučaj da vladajući prihvaćaju njihove prijedloge.

Unatoč tomu - oporbeni zastupnici kritizirali su zakon zbog - tvrde - netransparentnosti i nadzora nad trošenjem novca.

Gotovo četiri sata trajalo je izjašnjavanje o 183 podnesena amandmana na konačni prijedlog Zakona o obnovi nakon potresa. Vladajući ističu da su pokazali uključivost prema prijedlozima oporbe.

- Mi smo 39 amandmana u cijelosti prihvatili, uključivo i 3 koje je podnio odbor za zakonodavstvo. 5 smo prihvatili djelomično, i ako bude tokom sutrašnjeg glasovanja, siguran sam da će svih 5 u tom djelomičnom sadržaju također biti prihvatljivo. Dakle, 42 plus ovih 5, 47 amandmana, kaže ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Oporba je djelomično zadovoljna, najviše zbog prihvaćanja socijalnog kriterija za financiranje obnove.

- U svojoj parlamentarnoj karijeri od devet godina ovo je prvi zakon i prvi amandmani koje mi Vlada prihvaća, ističe SDP-ov Domagoj Hajduković.

No kritike nisu izostale. Klub zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i GLAS-a prijedlog zakona neće podržati, dok u zeleno-lijevom bloku ističu da su prihvaćene tek tehničke primjedbe.

- Oni amandmani koji su bili suštinske naravi, nažalost, nisu prihvaćeni. To su bili amandmani kojima smo zapravo željeli poboljšati dizajn implementacije. Konkretno, mi smo se cijelo vrijeme zalagali da jedna institucija, stručna i neovisna, upravlja cijelim procesom obnove, ističe Sandra Benčić iz Možemo!

- Navjerojatnije ćesmo biti suzdržani, mogu objasniti čemu takav stav. Stvorena je pogrešna klima da je ovaj zakon nužan da bi se građanima saniralo domove budući da se on mora sada u takvoj klimi, a mi smo politički realisti, donijeti, istče nezavisna saborska zastupnica s Mostove nezavisne liste Marija Selak Raspudić.

- Svi smo već iskazali naše dvojbe, naše sumnje i tijekom rasprave, a i u medijima, poglavito vezano za financiranje, koje nije napravljeno, kaže Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta. 

Vladajući odgovaraju da su pokazali najbolju volju za što kvalitetnijim prijedlogom.

- Doista se nije gledalo o adresantu, odnosno, predlagatelju, nego o sadržaju amandmana koji može doprinijeti poboljšanju zakona, ističe predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Zastupnici će se o konačnom prijedlogu izjasniti u petak. Glasovanje će prvi puta djelomično biti provedeno u elektroničkom obliku.

- Glasovanje će biti u 10 sati. Bit ćemo u tri dvorane + video veza za one zastupnike koji su u samoizolaciji, kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

A takvih je trenutno četvero.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!