09:43 / 29.01.2020.

Autor: HRT/Hina

Sabor o Berošu glasat će u petak

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovoga tjedna planiraju raspraviti devet točaka. Počelo je slobodnim izlaganjima zastupnika.
U Hrvatskom saboru u četvrtak će Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku saslušati kandidata za novog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Sjednica Odbora za zdravstvo sazvana je za 8,30 sati, a očekuje se da će uz Vilija Beroša doći i premijer Andrej Plenković kako bi kandidata predstavio i "branio" svoj izbor.

Zastupnici će Berošu imati priliku postavljati pitanja na koja im je on dužan odgovoriti.

O povjerenju novom ministru zdravstva Sabor će, bez rasprave, glasovati u petak.

Na plenarnoj sjednici Sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama slijedom kojih bi se od 1. travnja povećale potpore za drugih šest mjeseci djetetova život.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.

Od 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.

Predlaže se i rješenje po kojem bi prije ostvarenja prava na potporu, umjesto 12 mjeseci, trebalo imati najmanje devet mjeseci radnog staža.

Procjenjuje se da će takva zakonska rješenja državu ove godine stajati dodatnih 161 milijun kuna.

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru izrekli su niz zamjerki na zakon koji uređuje rad studenata. Povod za to su bile izmjene koje je po hitnom postupku predložila Vlada.

- Taj je zakon potpuno bespotreban i trebalo bi ga ukinuti, kazao je Saša Đujić (SDP), tvrdeći da zakon samo doprinosi lošijem položaju studenta koji postaju jeftina radna snaga, a nemaju ni staž.

Gordan Maras (SDP) upozorava kako mnogi poslodavci koriste studente za redovne poslove. Na tisuće studenata rade po 200 sati mjesečno, pa kako da onda kvalitetno studiraju, upitao se zastupnik u raspravi o izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.

Anka Mrak Taritaš (Glas) odgovara kako studenti oduvijek rade uz studij, a problem je oduvijek bila kontrola toga rada.

Hvaleći zakon, HDZ-ov Ante Bačić navodi kako 90 posto studenata nije radilo duže od tri mjeseca kod istog poslodavca. Većina je svoje pravo na studentski rad koristila samo jedan mjesec u godini, tvrdi zastupnik.

Robert Podolnjak (Most) propituje potrebu hitnosti zakona. Nije mi jasno zašto je to najhitniji zakon, kaže zastupnik koji podržava njegovu intenciju, a to su jednaka prava svih studenata koji studiraju u Hrvatskoj.

Prema izmjenama koje je predložila Vlada, preko studentskih ugovora mogli bi raditi i strani studenti koji nisu državljani članica EU-a, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni.

Napominjući kako se predloženi zakon zahvaća i studente izbjeglice i azilante, koji po drugom zakonu imaju određene socijalne benefite, Ante Babić (HDZ) pita hoće li im se ti benefiti ukidati ako su na tržištu rada.

Predložene izmjene odlučno su branili HNS-ovi zastupnici - dok Milorad Batinić rasprave dijela oporbenih kolega vidi i kao "liječenje osobnih frustracija", Stjepan Čuraj naglašava kako su izmjene korak dalje u studentskim pravima.

Zakonom o obavljanju studentskih poslova po prvi smo put na cjelovit i sustavan način riješili sva pitanja vezana uz studentski rad, omogućili smo rad izvanrednim studentima, povećali minimalnu satnicu itd., pobrojao je Čuraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!