Sabor: Kandidati za Nacionalno zdravstveno vijeće izvrsni, no koji su kriteriji

30.06.2023.

Zadnja izmjena 12:45

Autor: HRT/Hina

Zagreb: Sabor o imenovanju članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća

Zagreb: Sabor o imenovanju članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ne sporeći izvrsnost devet predloženih članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća, saborski su zastupnici u petak, u raspravi o njihovu imenovanju, propitivali kriterije za to, a otvorili su i niz pitanja iz zdravstva, među njima ona o stanju u KB Sveti Duh, te odnosu države i Medikola.

Medikol je projekt koji država ne financira, niti će ga financirati, odgovorio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na tvrdnju Ivane Kekin (Možemo) da je jedini nacionalni strateški investicijski projekt u zdravstvu, privatni, i to poliklinike kojoj smo do sada dali skoro 1, 5 milijardi kuna.

Medikol je, kazao je Dulibić, strateški projekt Ministarstva gospodarstva, ne zdravstva, a prvenstveno se odnosi na to da će Ministarstvo graditeljstva za njega izdavati lokacijske, građevinske i ostale dozvole kao i za sve ostale strateške investicije.

Odbacio je tvrdnje da HDZ loše upravlja bolnicama, pokazujući to na primjeru Zagreba i obnove bolnica od potresa.

Državne su bolnice u obnovu od potresa u Zagrebu uložile 120 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a bolnice kojima upravljaju veleumne kolege iz Možemo nula eura, Sveti Duh, ništa, Srebrnjak, ništa, izjavio je državni tajnik.

Dulibić: Situacija kakva je na Svetom Duhu nije u povijesti zabilježena


Osim toga, na Sveti Duh moramo slati zdravstvenu inspekciju svaki tjedan, takva situacija kakvu tamo imamo još do sada nije zabilježena u našem zdravstvu, nadam se da i neće, kazao je.


Kekin mu je uzvratila da prestane zastrašivati građane takvim tvrdnjama, navodeći da inspekcije Ministarstva zdravstva na Svetom Duhu nisu našle ništa neuobičajeno.


Dulibić to demantira i ističe kako je inspekcija podnijela nekoliko kaznenih prijava DORH-u na postupanje u bolnici Sveti Duh.


I oporba i vladajući suglasni su da je devet članova: Dragan Ljutić, akademik Željko Reiner, Mirjana Kujundžić Tiljak, Ervina Bilić, Marija Bubaš, Slavko Orešković, Silvio Bašić, Mario Starešinić i Irena Hrstić, koje je u Nacionalno vijeće predložio ministar zdravstva vrsni stručnjaci, no oporba propituje kriterije imenovanja, primjećuje kako je većina bliska ili je u HDZ-u.


Očito je da u HDZ-u i koaliciji imamo najbolje stručnjake u zdravstvu, a ministar se vodio kriterijima stručnosti i da zadrži dio kontinuiteta te da se obuhvate sve struke, odgovorio je državni tajnik Andreji Marić (SDP).


Rajko Ostojić (Socijaldemokrati) za prijedlog kaže da je izvanredan, no smeta mu što su u Vijeću svi liječnici, a nema sestara, stomatologa, farmaceuta, laboranata.


Ranije su bili, kao što su bili i predstavnici iz Rijeke, Osijeka, sada ih nema, zašto, pita zastupnik koji drži da nije dobro da je u Vijeću dvoje državnih tajnika. To je korak natrag, stavili ste odlučne ljude u gabulu zbog izbornika, kaže Ostojić i predlaže da se Vijeće preimenuje u liječničko vijeće.


Marić (SDP): Članovi dobiju 20 eura po sjednici


Kekin pak zanima postoji li izvješća o radu Vijeća iz kojih bi se vidjelo koliko se često sastaje, što radi i što, primjerice, misli o zdravstvenoj reformi.


Da bi bilo dobro da postoji godišnje izvješće o radu Vijeća i da ga raspravi barem saborski Odbor za zdravstvo, slaže se i Ivan Ćelić (HDZ).


Državni tajnik kaže da se Vijeće sastaju u prosjeku svaka tri tjedna, da daje mišljenja o promjeni spola, njih 30-40 godišnje, da sudjeluje u postupku dodjele i obnove naziva klinika i naziva referentnih centara.


Članovi Vijeća obavljaju dosta važne poslove, premalo ih plaćamo, to je više čast, nego zbog nagrade, rekao je Dulibić.


Marić (SDP) je pak precizirala da članovi dobivaju 20 eura po sjednici, a oni koji ocjenjuju uvjete za referentne centre i klinike, što se zanavlja svakih pet godina, dobiju 200 eura bruto.

Ministar zdravstva Vili Beroš nove je članove predložio zbog isteka mandata koje je 2019. godine imenovao Hrvatski sabor. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da Nacionalno zdravstveno vijeće ima devet članova, od čega najmanje četiri osobe podzastupljenog spola koje imenuje i razrješuje Hrvatski sabor, na prijedlog resornog ministra, a na vrijeme od četiri godine.

Članovi Nacionalnog zdravstvenog vijeća biraju se iz reda istaknutih stručnjaka u pojedinim strukama medicine, radi praćenja svih područja zdravstvene zaštite, davanja i predlaganja stručnih mišljenja iz područja planiranja, programiranja, razvoja i drugih bitnih pitanja iz zdravstva koja su od važnosti za Republiku Hrvatsku.

Nacionalno zdravstveno vijeće također daje mišljenja vezano za promjenu spola i sudjeluje u postupku dodjele i obnove naziva klinika ili klinička ustanova te u postupku dodjele i obnove naziva referentnih centara.

Sabor: Tek pet kandidatura za Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta


Saborski zastupnici podržali su u petak prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport da se u Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta imenuje pet dosadašnjih članova, no izrazili žaljenje što je na poziv stiglo tek pet kandidatura.

Unatoč tome što Sabor ima 16 klubova zastupnika i što je matično radno tijelo poslalo nekoliko puta poziv i požurnice klubovima da dostave svoje kandidate, pristiglo je samo pet prijava, izvijestila je predsjednica Odbora Vesna Vučemilović (Suverenisti).

Odbor za obitelj predložio je da se u Odbor za nagradu ponovno imenuju dosadašnji članovi, Josip Šestak, Maja Pavlović, Anja Šovagović Despot, Ana Alapić te Ante Čaljkušić, čije kandidature su jedino pristigle, dodala je.

Štete što je pristiglo samo pet kandidatura, složile su se Andreja Marić (SDP) i Urša Raukar Gamulin (Možemo!).

Maju Grbu Bujević (HDZ) zanimao je zašto je tome tako, na što je Vučemilović odgovorila kako očito zastupnici nemaju interes baviti se tim temama osim na razini prigodnih izjava.

Nagrada za promicanje prava djeteta dodjeljuje se za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece. Nagrada se dodjeljuje kao nagrada za životno djelo , te kao godišnja nagrada.

Svake godine može se dodijeliti jedna Nagrada za životno djelo i do tri godišnje Nagrade, a dodjeljuje se u obliku posebnog priznanja i u novcu.

Nagrade se dodjeljuje 20. studenoga, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF) uoči formalne rasprave zatražila je stanku i pozvala je zastupnike da se pridruže prosvjedu pravosudnih službenika i namještenika koji se u trenutku rasprave održavao na Trgu Sv. Marka. Mi govorimo o pravima djece, a ispred Sabora je prosvjed, rekla je.

Dajte majkama i očevima koji prosvjeduju veće plaće da svoju djecu zaštite , to bi bio nešto što bi koristilo hrvatskoj djeci, poručila je.

Stanku je tražio i Marin Miletić u ime Kluba Mosta ocijenivši dobrim što se osnivaju odbori za zaštitu naše djece.

No, ističe, koliko god bilo tih odbora neće biti dovoljno da bismo zaštitili našu djecu od bolesne ideologije , od nastranosti koje dolaze iz nekih centara moći, od onih koji dječacima od 7 godina kažu da imaju pravo odlučiti da su curice ili curicama od 9 godina da su dječaci, kazao je Miletić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!