08:12 / 18.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Sabor o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2020.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Jurica Gladoić / PIXSELL

Sabor je nastavio rad raspravom o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2020. koje ukazuje da su davatelji potpora većinu potpora dodjeljivali temeljem odobrenih programa potpora, a sve manje 'ad hoc'.

To pridonosi transparentnosti i predvidivosti u dodjeli potpora te smanjenju diskrecijske ovlasti davatelja potpora. Davatelje se mora usmjeriti na izradu programa potpora, a samo iznimno na dodjelu pojedinačnih potpora. Jedino na taj način Republika Hrvatska mogla bi u budućem razdoblju stići ostale države članice EU u pogledu udjela potpora u BDP-u i strukturi potpora, istaknuto je u izvješću. 

U 2020. godini dodijeljene su potpore od 21.099,5 milijuna kuna, što je povećanje za 40 posto u odnosu na ranije razdoblje, a isto tako je udio istih u BDP-u kontinuirano rastao te je za 1,93 postotna boda veći u odnosu na 2019..

Troskot: Zašto je država dala potporu Elektrocentru Petek?

Za razliku od kolega iz HDZ-a, oporbeni zastupnici  su žestoko kritizirali način na koji se dodjeljuju državne potpore, a koje su u 2020. iznosile 21 milijardu kuna, iz Mosta tvrde da su te potpore nepravedne, nemaju ekonomsku računicu i nemoralne su, jer koče razvoj društva.

Vlada, zapravo, uzima novac od onih koji su produktivni kako bi pomagala neproduktivne, korumpirane i one koji su državi bliski, rekao je Zvonimir Troskot (Most) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2020. godinu te je upitao ašto je država dala potporu Elektrocentru Petek.

Nikola Grmoja apostrofira kako je kroz potpore podijeljeno 5, 86 posto BDP-a. To je ogroman novac i postavlja se pitanje je li to prava državna politika, odnosno ne bi li, s obzirom da znamo da se potpore dijele po babi i stričevima, bolje bilo ići u rasterećivanje građana i poduzetnika, kazao je Grmoja.

Dalija Orešković (Centar) izračunala je kako je država kroz potpore u 2020. dodijelila pet peljeških mostova. Koliko je od toga otišlo u koruptivne svrhe? zapitala se.

Branko Grčić (SDP) ističe da su potpore apsolutno potreban i legalan instrument, a da je druga stvar pitanje zloupotrebljavaju li se. Toga ima, no ako ima kriminala i prevara - to je stvar trećih institucija, a u posljednje vrijeme vidimo da se i tu mijenjaju stvari i ozbiljnije se i efikasnije pristupa sprječavanju prijevara, rekao je zastupnik.

HDZ-ovi zastupnici ističu pozitivne učinke državnih potpora, hvale Vladinu reakciju u krizama.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!