14:06 / 05.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Sabor o imenovanju glavne državne odvjetnice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

O nasljednici Dražena Jelenića koji je u veljači morao otići zbog članstva u masonskoj loži, jutros se očitovao matični odbor.
Hrvatski sabor ovoga će tjedna raspravljati o sedam točaka, među njima i o Vladinu prijedlogu da za glavnu državnu odvjetnicu imenuje Zlatu Hrvoj Šipek.

O nasljednici Dražena Jelenića koji je u veljači morao otići zbog članstva u masonskoj loži, jutros se očitovao matični odbor. 

Zlata Hrvoj Šipek vjerojatno će dobiti zeleno svjetlo od Odbora za pravosuđe, jer Odbor ima 13 članova, od kojih je 7 iz vladajuće većine, izvijestila je Tatjana Munižaba.


Sabor: Zastupnici u slobodnim govorima od neradne nedjelje do izbora

Oporba u Saboru o ministrici kulture, državnom inspektoru...

Hrvoj-Šipek za HRT otkrila što će joj biti prioriteti

Sabor imenuje državnog odvjetnika na Vladin prijedlog, na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

O imenovanju Hrvoj Šipek Sabor će raspravljati u četvrtak, a sjednica Odbora za pravosuđe sazvana je za danas. Za Hrvoj Šipek, aktualnu zamjenicu glavnog državnog odvjetnika, Vlada se odlučila nakon razgovora sa šest kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Čelno mjesto u DORH-u upražnjeno je od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Sabor će danas raspraviti Vladin prijedlog da dopuni Zakon o obveznim mirovinskim fondovima (OMF) i tako osigura pravovremeno postupanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom Covida-19.

Dopunama zakona proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB).

- Riječ je o ulaganju koje nosi minimalne rizike, a može biti potrebno i korisno za mirovinske fondove, ustvrdio je ministar rada Josip Aladrović.

Mirovinskim fondovima daje se mogućnost pozajmljivanja novčanih sredstava od trećih osoba, u ukupnom iznosu do pet posto neto vrijednosti imovine fonda, putem repo poslova i transakcija prodaje i ponovne kupnje putem programa kreditiranja.

Pozajmiti mogu na maksimalno pet godina kada je riječ o HNB-u ili ECB-u, a ne duže od tri mjeseca kada se radi o pozjamljivanju od trećih osoba. Hanfi se daje ovlast da samo u iznimnim situacijama odlukom poveća navedeni limit mirovinskim fondovima do 15 posto neto vrijednosti imovine fonda.

Zastupnici će danas raspraviti i Vladin prijedlog da se dopuni Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, odnosno obustavi plaćanja spomeničke rente dok traju posebne okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa.

Spomenička renta plaća se mjesečno od jedne do četiri kune po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora, koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!