Cjelodnevna rasprava o raspuštanju Sabora, za HDZ to je 'uvreda zdravom razumu'

06.05.2022.

08:05

Autor: Hina/I.B.

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba u petak u cjelodnevnoj raspravi o svoje dvije inicijative za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora, navodi kako Vlada 'mora otići' zbog niz afera i neprovođenja reformi, a iz vladajućeg HDZ-a poručuju da je rasprava bespredmetna i 'uvreda zdravom razumu'.

Sjednicu Sabora možete pratiti ovdje:

Jednu oporbenu inicijativu podnijelo je sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka, a drugu Klub Mosta, tvrdeći da su prijevremeni izbori jedino rješenje.

Iz vladajućeg HDZ-a poručili su kako je rasprava bespredmetna i uvreda zdravom razumu, ističući da je parlamentarna vladajuća većina dokazano stabilna.

U vašem uratku nema nijednog argumenta, većina je stabilna, a prijevremene izbore u ovoj situaciji pandemije, dva potresa i sada ruske agresije na Ukrajinu nitko razuman ne bi zazivao, poručio je oporbi Damir Habijan (Klub HDZ-a).

Oporba je pak u raspravi žestoko kritizirala ministre, pitajući zašto je premijer Andeja Plenković nakon bivšeg Darka Horvata, izabrao Ivana Paladina, kako kažu, ministra blefera.

Lijepe riječi oporba nije imala ni za ministra zdravstva Vilija Beroša, tvrdeći da se umjesto problemima građana, reformom i dugovima u zdravstvu, bavi javnim nabavama. Za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković oporbeni zastupnici su rekli da je nesposobna.

- Kriminal, nepotizam, nesposobnost, nerad, kukavičluk, izdaja u vanjskoj politici, što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, ustvrdio je, među ostalim, Nino Raspudić (Most).

- Afere, sumnje na korupciju sudski postupci, to su HDZ-ove vlade i ministri, no čak ni to nije najveći problem, glavni problem je što su nesposobni", kazala je Anka Mrka Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

U dvije godine nisu uspjeli izgraditi jednu kuću nakon potresa u Zagrebu, to dovoljno govori o sposobnosti, rekla je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Mirela Ahmetović (Klub SDP-a) ustvrdila je da nijedan vlada u svijetu ne bi preživjela kolosalnu zlouporabu javnih dužnosti kakva je u Hrvatskoj. Ova zemlja se stihijski uništava HDZ-ovim vladanjem, stihijski se krade, namješta, potkupljuje javnim novcem, HDZ uništava ovu državu kao bi ju mogao prigrabiti samo za sebe, rekla je Ahmetović.

- Jedini 'amanet' koji će nam Plenkovićeva Vlada ostaviti, je najdulji popis okrivljenika, osuđenika i onih koji služe kaznu u Remetincu, riječi su Domagoja Hajdukovića (Klub Socijaldemokrati).

Grbin: Država nije u stanju brinuti o građanima, a razlog tome su HDZ i Plenković

- Zadaća svake vlade je osigurati funkcioniranje države, standard građana, brigu o zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj sigurnosti i borbu protiv korupcije, a zbog konstantnih afera, kaznenih postupaka protiv ministara, Vlada se ne stigne baviti svojim poslom i problemima građana, već isključivo i jedino sama sobom, ustvrdio je Grbin.

Nabrojivši niz problema u državi, od inflacije, malih mirovina, teškoća poduzetnika, dugova u zdravstvu, nepostojeće obnove, Grbin je zaključio da država nije u stanju brinuti se za potrebe građana i da su razlog tomu HDZ i Andrej Plenković.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) podržao je inicijativu kazavši da u državi vlada politička apatija i ravnodušnost, a da je tako zbog klijentelizma, korupcije i kriminala.

- Minimum bi bila rekonstrukcija Vlade koju nismo dobili, već zamjenske igrače i iskreno bi bilo raspisati nove izbore, kazao je.

Zahtjev za raspuštanje Sabora Branko Bačić (HDZ-a) ocijenio je besmislenim jer je vladajuća većina stabilna i potpora Vladi od prvog dana mandata nije pala ispod 76 ruku.

- Da je oporba imala argumente za raspuštanje Sabora, onda bi u to uvjerili dovoljan broj zastupnika, a provjeravanje stabilnosti vladajuće većine potvrđena je na niz akata, zadnje prilikom imenovanja tri nova ministra, kazao je Bačić.

- Je li bitnije izbrojiti 76 ruku ili pokazati da je politika častan posao i rad za dobro građana, upitao je Božo Petrov u ime Kluba Mosta koji je odvojeno također podnio zahtjev za raspuštanje Sabora.

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) odbacila je argument HDZ-a kazavši da to samo potvrđuje koliko je politička scena u Hrvatskoj trula.

- Koalicijski parteri koji toleriraju odvođenje ministara u policijskim autima, ministre pod istragom znak je da je koalicija stabilna zbog privatnih i i stranačkih interesa, ocijenila je. 


Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata te pokretanja istražnih postupaka protiv još dvojice ministara Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Malo prije zahtjev za raspuštanje Sabor podnio je i Klub Mosta zbog istih razloga, tvrdeći da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana u Vladu.

Iako je u međuvremenu premijer Andrej Plenković proveo rekonstrukciju Vlade, oporba ustraje na svojim zahtjevima.

Prema riječima zastupnice zeleno-lijevog bloka Sandre Benčić,  Vlada Andreja Plenkovića mora otići, ne samo zbog afera ministara nego, kako smatra, i zato što u šest godina nije postigla nijedan konkretan rezultat, reformu niti ima viziju.

Zvonimir Troskot (Most) kaže da Vlada koja je stalno pod teretom nekih afera i promjena ministara, ne može rješavati probleme građama. Troskot pritom u odvojenim inicijativama ne vidi problem, nego smatra kako je to samo pokazatelj da je oporba nezadovoljna radom Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!