Sabor o Interpelaciji o radu Vlade

26.04.2023.

Zadnja izmjena 20:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: HTV / HRT

Sabor raspravlja o Interpelaciji o radu Vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura, koju je na poticaj Hrvatskih suverenista početkom godine podnijelo 16 oporbenih zastupnika.

Interpelacijom, koju je Vlada odbacila, žele obvezati ministra gospodarstva da najmanje jednom mjesečno Sabor izvijesti što se poduzima u suzbijanju neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije Vlada objavi crne liste svih poslovnih subjekata koji su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukine državne subvencije za 2023.

Pavliček: Hrvatska je primjer zašto ne ulaziti u eurozonu

 
Suverenist Marijan Pavliček ustvrdio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je Hrvatska postala primjer zašto ne ulaziti u eurozonu, te prozvao Vladu da nije povukla ni jedan mehanizam kako bi građane, kod uvođenja eura, zaštitila od neopravdanog povećanja cijena. Naša Vlada nije povukla ni jedan konkretan korak, posljedica nečinjenja je da već nekoliko mjeseci imamo dvoznamenkastu stopu inflacije, rekao je zastupnik predstavljajući Interpelaciju o radu Vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura.

Interpelaciju je na poticaj Hrvatskih suverenista početkom godine podnijelo 16 oporbenih zastupnika. Pavliček kaže da su troškovi života u dvije godine porasli gotovo 20 posto, da je inflacija prehrambenih proizvoda i pića mjesecima od 15 do 20 posto. Neopravdani rast cijena zbog uvođenja eura, dodatno će smanjiti kupovnu moć, ustvrdio je. Naveo je kako su Hrvatsku pogodila tri vala poskupljenja: prvi početkom rujna prošle godine, uoči dvojnog iskazivanja cijena, drugi tijekom jeseni zbog inflacije i treći netom nakon ulaska u eurozonu. Došlo je do drastičnog poskupljenja roba i usluga što je potvrdio i Državni inspektorat, kazao je Pavliček.

Podsjetio je i kako su Suverenisti unatrag dvije godine upozoravali da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu, da ulazimo u doba najveće neizvjesnosti i inflacije. Unatoč svemu tome, Vlada se nije obazirala na naša upozorenja, premijer nas je "ugurao" u eurozonu, jer je to bio njegov politički projekt, ustvrdio je. Suverenisti svojom Interpelacijom, koju je Vlada odbacila, traže da se obveže ministra gospodarstva da najmanje jednom mjesečno Sabor izvijesti što se poduzima u suzbijanju neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije Vlada objavi crne liste svih poslovnih subjekata koji su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukine državne subvencije za 2023.

Borić (HDZ): Od 16 potpisnika Interpelacije o radu Vlade na raspravi samo tri


HDZ-ov zastupnik Josip Borić spočitnuo je Hrvatskim suverenistima, koji su inicirali Interpelaciju o radu Vlade, da su od 16 potpisnika tog dokumenta na saborskoj raspravi samo tri te je ocijenio da je interpelacija, s obzirom na Vladine mjere, izvan vremena.

- Od 16 potpisnika u Sabornici ih je samo troje, gdje su ostali i što pametnije rade, upitao je Borić Pavličeka u raspravi o Interpelaciji o radu Vlade vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura.

Sačić na hitnom pregledu, Litre čeka prinovu

Sačić je na hitnom pregledu, Milanović Litre čeka prinovu, supruga mu je u bolnici, a za ostale potpisnike ne mogu govoriti, odgovorio mu je Suverenist.

U višesatnoj raspravi, oporba je ustrajavala kako Vlada nije dovoljno napravila da zaštiti građane od neopravdanog dizanja cijena kod uvođenja eura, HDZ-ovi zastupnici s time se nisu složili ističući da Vlada čini sve da pomogne i građanima i gospodarstvu.

- Hrvatska je itekako bila spremna za euro, za njega se dugo i dobro spremala, kazao je Marin Mandarić (HDZ).

Vlada nije objavila crne liste, nije ukinula državne subvencije za subjekte za koje je Državni inspektorat utvrdio da su lovili u mutnom i dizali cijene, opetovao je Pavliček.

I Nikola Grmoja (Most) smatra kako je Vlada gurala euro u najgorem trenutku, kad smo imali rast cijena, inflaciju. To je bio krivi trenutak kojim ste naštetiti hrvatskim obiteljima, kazao je zastupnik, kritizirajući guvernerove izjave da cijene u Hrvatskoj, u usporedbi s europskim zemljama, nisu previsoke.

- Očekujem prekršajne prijave po 4.000 eura protiv guvernera, ali i premijera zbog širenja lažnih vijesti, poručio je Grmoja.

Za razliku od Pavličeka, Sabina Glasovac (SDP) drži da je Hrvatska trebala ući u eurozonu, no slaže se s njim kako premijer nije učinio ništa da zaštiti potrošače, te ističe da premijer igra na strani velikih i bogatih, a ne štiti građane svoje zemlje.

Pita i od kuda prijezir prema crnim listama, kakve su imali Slovenci.

- One su prevencija, a bijelom listom liječimo, umjesto da smo spriječili rast cijena, kaže zastupnica i tvrdi da je za platformu koja ne radi izdvojeno 60 tisuća kuna.

Bijela lista ne funkcionira, napravljena šlampavo i stihijski


Da je bijela lista napravljena šlampavo i stihijski, smatra i Pavliček koji dodaje i kako nije dostupna onima kojima je najpotrebnija.

Erik Fabijanić (Socijaldemokrati) požalio se kako dva i pol sata bezuspješno pokušava pristupiti stranici s cijenama, na što mu je HDZ-ova Grozdana Perić uzvratila da je njoj to odmah pošlo za rukom. Možda prepoznaju u kojoj smo stranci, šaljivo je primijetila.

Sto tisuća hrvatskih građana koristi ovaj besplatni mehanizam koji omogućuje donošenje informirane odluke gdje će ići u kupovinu, bilježi se milijun posjeta, uzvratio je Vladin predstavnik i naglasio da za platformu nije izdvojeno 60.000 nego 24.000 eura.

Višesatnu raspravu 'skratile' su opomene, po tri je dobilo desetak zastupnika i time izgubilo mogućnost daljnje rasprave, među njima i predlagatelj Pavliček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!