07:09 / 07.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Sabor o izmjenama Pomorskog zakona

-

-

Foto: - / -

Hrvatski sabor planira raspraviti pet točaka, među njima i izmjene Pomorskog zakonika koje bi trebale ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva.
U Hrvatskom zakonu se raspravljalo o izmjenama Pomorskog zakonika koje bi trebale ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu, smanjiti administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru.

Izmjenama se uvodi jedinstveni centralizirani upisnik brodova u elektroničkom obliku i olakšava predaja zahtjeva za upis u taj upisnik. Uz zahtjev više neće trebati prilagati rješenje o određivanju imena, izvadak iz sudskog registra i dr., dok za isprave na engleskom više neće trebati prijevod, osim u slučaju sumnje u vjerodostojnost. Hrvatska zastava učiniti će se atraktivnom za upis stranih plovnih objekata, a nacionalno pomorsko zakonodavstvo uskladiti s novim EU rješenjima i odredbama međunarodnih ugovora kojih je Hrvatska stranka.

Iako je Klub SDP-a podržao izmjene Pomorskog zakonika, SDP-ovac Gordan Maras zamjerao je nedostatku elementarne infrastrukture u kontekstu čega brodovi nemaju gdje biti vezani kao i slaboj iskorištenosti sredstava europskih fondova, no resorni ministar Oleg Butković pojašnjavao mu je kako je na djelu "renesansa na hrvatskoj obali".

HDZ-ova Branka Juričev Martinčev mišljenja je kako bi trebalo ponovno razmotriti i visine prekršajnih kazni. Vedran Babić (Klub SDP-a) poručio je kako vjeruje kako je sam zakonik, odnosno, cijeli paket zakona koji prati tu temu napisan kako bi se pojednostavilo cjelokupno tržište takvih usluga te je izrazio nadu da će učinci zakona biti pozitivni.

Sabor će raspravljati i o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima Klub SDP-a traži da se kod jednoroditeljskih obitelji omogući prijenos prava na treću osobu, tj. baku ili djeda kako bi taj roditelj lakše uskladio posao i roditeljstvo.

Sjednicu pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!