07:26 / 05.12.2019.

Autor: S.M./Hina

Sabor o izmjenama Zakona o izboru predsjednika RH

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor nastavit će sjednicu raspravom o ukupno sedam zakona, među kojima su i izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a.
Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o ukupno sedam zakona, među kojima su i izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a.

Tim izmjenama, koje Vlada ne prihvaća, SDP predlaže uvođenje višestranačkih izbornih tijela za sigurnije i bolje provođenje izbora, kao i obvezu potpisivanja birača pri preuzimanju glasačkog listića kako bi se dodatno spriječile manipulacije.

Vlada je odbijajući prijedlog SDP-a u obrazloženju navela da vodi računa o stabilnosti izbornog prava i demokratskog okružja izbornih procesa te da stoga drži da je neprihvatljivo mijenjati izborno zakonodavstvo uoči održavanja izbora. Pritom se Vlada pozvala na stajalište Ustavnog suda Republike Hrvatske od 24. rujna 2015. kako Hrvatski sabor treba ustrajati na dobroj parlamentarnoj praksi koja se sastoji u njegovoj suzdržanosti da donosi, mijenja ili dopunjuje izborno zakonodavstvo godinu dana prije održavanja redovitih parlamentarnih izbora.

Također, Vlada navodi smjernice i obrazloženja, koje je prihvatila Venecijanska komisija 2002. prema kojima se osnovni elementi izbornog zakona, među kojima je naveden i sastav izbornih komisija, smiju mijenjati najkasnije godinu dana uoči izbora.

Sabor će raspraviti i konačan tekst izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se regulira postupanje u slučajevima težeg stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe. Izmjenama se također predlaže omogućavanje pohvale i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge. Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu radi stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin.

Na dnevnom redu su i dva konačna zakonska prijedloga iz područja zaštite okoliša, konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži te dva prijedloga o prestanku važenja uredbi EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!