17:46 / 02.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Sabor o izmjenama Zakona o policiji

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o policiji. Na dnevnom su redu i tri zakona iz vodokomunalnog sektora.
Hrvatski sabor nastavio je ovotjedni rad slobodnim govorima, a potom je uslijedila rasprava o izmjenama Zakona o policiji. Tim izmjenama zakona se, među ostalim, pojednostavljuje podnošenje izvješća o radu policije koje ubuduće neće uključivati samo podatke o obavljanju policijskih poslova, već i sve druge podatke o radu policije.

Izvješće o će najkasnije do 31. ožujka tekuće godine sastavljati glavni ravnatelj policije i podnositi ga ministru unutarnjih poslova, on Vladi, a ona Saboru, i to najkasnije do 1. lipnja za prethodnu godinu. Izmjene predviđaju i osnivanje povjerenstva za rad po pritužbama, a u njemu bi bila dva predstavnika MUP-a, koje imenuje ministar, te deset predstavnika građana koje imenuje i razrješava Hrvatski sabor. Kao novina, propisuje se novčana naknada za članove povjerenstva iz reda građana u iznosu pet posto prosječne neto plaće isplaćene u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Omogućuje se prijam u policiju i osobama sa završenom školom u trogodišnjem trajanju. Uvodi se naknada za stanovanje čiju visinu odlukom određuje ministar, a pravo na nju imali bi policajci raspoređeni u mjesto rada koje je udaljeno više od 100 kilometara od njihova prebivališta, koji nemaju riješeno stambeno pitanje te ne primaju naknadu troškova prijevoza. Ovo bi pravo ostvarivali i policijski službenici kojima je mjesto rada na otoku, a prebivalište na kopnu ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

Sjednicu Sabora pratite uživo:


Na dnevnom redu su i tri zakona iz vodokomunalnog sektora - Zakon o vodnim uslugama, o vodama te izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Cilj Zakona o vodnim uslugama je, među ostalim, postizanje ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se stvaraju pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostava jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!