Oporba: Zadali smo težak udarac vladajućima

14.04.2023.

Zadnja izmjena 12:30

Autor: Hina

Sabor

Sabor

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Saborska oporba usprotivila se u petak uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se predlaže znatno povećavaju kazne za prekršaje, čak do 4000 eura, tako da će se o hitnoj ili redovnoj proceduri tog zakona glasati u Saboru.

Saborska oporba usprotivila se u petak uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se predlaže znatno povećavaju kazne za prekršaje, čak do 4000 eura, tako da će se o hitnoj ili redovnoj proceduri tog zakona glasati u Saboru.


- Trebala bi redovita procedura za ovaj zakon ako već javna rasprava nije provedena u punom trajanju od 30 dana, rekao je Bojan Glavašević (Zeleno-lijevi blok).

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) zatražila je da se glasa o hitnom postupku te da ga se stavi u redovnu proceduru.

U Klubu Mosta, kaže Marin Miletić, smatraju da taj zakonski prijedlog graniči s verbalnim deliktom i nekim natruhama zakona iz komunističke Jugoslavije.

- Ljudima se oduzimaju temeljna ljudska prava, a vladajući predviđaju kaznu do 4000 eura za širenje neistina i lažnog informiranja. Zanima me hoće li ministar Beroš platiti 4000 eura kaznu zato što je rekao da cijepljenje sprječava širenje COVID-a, upitao je Miletić.

Prigovor je uložio i Davor Dretar u ime Kluba Domovinskog pokreta, istaknuvši da su posljedice donošenja ovako važnog zakona prebitne za društvo da bi ga se donijelo u hitnoj proceduri.

- U zakonski se tekst unose duboko upitne stvari. Ostaje pitanje tko će procjenjivati, tko će biti arbitar teškog narušavanja javnoga reda i mira, ili iznošenja i plasiranja lažnih vijesti u javnost, rekao je Dretar te upozorio na nedorečenost zakonskog prijedloga koji otvara prostor interpretacijama.

- Ovaj zakon zaslužuje da se o njemu raspravlja u normalnoj proceduri, poručio je Dretar.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se dnevni red dopuniti s dvije nove točke - prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o smanjuju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima u hitnom postupku, te izvješćem Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2022.

O uvrštavanju prijedloga izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira s konačnim prijedlogom zakona u hitnom postupku glasat će se u Saboru kada bude postignut kvorum.

Oporba: Zadali smo težak udarac vladajućima


Arsen Bauk (SDP) kaže je da je riječ o zakonu o kojem treba raspraviti u redovnoj proceduri u dva čitanja jer mu se čini da 'u propisivanje kazni višestruko većih od onih koje su danas na snazi ne bi trebalo ići navrat-nanos'.

Jedan od prekršaja protiv javnog reda i mira je upravo to da se takav zakon donosi po hitnoj proceduri, istaknuo je te dodao da je sadašnji zakon "dosta star" jer su kazne u njemu još uvijek propisane u njemačkim markama.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je "oporba danas zadala težak udarac vladajućima" jer je stopirana hitna procedura za Zakon o prekršajima, kojim se žele uvesti astronomske kazne za, kako kaže, "nekakve sulude stvari, poput širenja lažnih vijesti"'.

Da se primjenjivao taj zakon, dodao je, Vlada, premijer Plenković i ministar Beroš bi morali platiti toliko kazni da bi se u državni proračun slilo više novca nego što dolazi od doznaka.

Grmoja (Most): Taj zakon uvodi verbalni delikt "na mala vrata", Habijan (HDZ): Grmoja često koristi fake news


Tko je taj tko uopće može propitivati je li nešto lažna vijest ili nije, postoji li u ovoj zemlji sloboda govora? Upravo su oni koji su za vrijeme epidemije najviše optuživali druge za širenje lažnih vijesti bili najveći širitelji lažnih vijesti, pa čak i fact checkeri, poput Faktografa. Ovaj Zakon uvodi verbalni delikt na mala vrata, mi ćemo mu se snažno usprotiviti i jako mi je drago da je oporba danas zajednički nastupila i zaustavila hitnu proceduru u Saboru, poručio je Grmoja.

Ocijenio je da su HDZ-ovci danas ležerno došli na posao, ne računajući da će se oporba pobuniti protiv uvrštavanja tog zakona u proceduru po hitnom postupku, "pa se zeznuli" i, s obzirom da ih nije bilo dovoljno, predsjednik Sabora to nije mogao staviti na glasanje.

Poručio je neće dopustiti da se u Hrvatskoj donose takvi zakoni i da nastavljaju borbu za slobodu govora.

Dalija Orešković (Centar) smatra da je to dobar pokazatelj da se oporba budi i radi svoj posao.

Parlament služi tome da se u njemu raspravlja i da i opozicija ima primjereno vrijeme da iznese svoje stavove, na što je premijer rekao 'Auf Wiedersehen' svima kojima paše diktatura HDZ-a i gle, kako mu se brzo to sve skupa obilo o glavu, kazala je.

Poruka koju je danas poslala opozicija je strahovito dobra jer kaže da treba braniti prava građana da imaju parlament i svoje zastupnike koji će štititi pravo institucije da bude ono što o njoj u Ustavu piše, ustvrdila je Orešković.

No, vladajući su najavili da će se zakonske izmjene ipak raspraviti po hitnoj saborskoj proceduri jer će već u srijedu okupiti kvorum i izglasati je, a Damir Habijan (HDZ) je kratko ustvrdio da je Grmoja "poznat kao osoba koja vrlo često koristi fake news" i očito se našao zabrinut zbog predviđenih kazni "jer mu ne odgovaraju".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!