Ljubičić: Žene najviše diskriminirane temeljem spola, majčinstva i dobi

05.05.2023.

Zadnja izmjena 13:00

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sabor o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021.

Sabor o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021.

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor danas glasa o točkama raspravljenim u protekla dva tjedna. Riječ je uglavnom o izvješćima o radu pojedinih državnih institucija koja su stara dvije ili tri godine, poput onoga o upravljanju državnom imovinom, robnim zalihama, obnovi nakon potresa ili radu policije. Danas je jedina točka dnevnog reda bilo Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021. godinu. 

Prijenos saborske sjednice:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je u Hrvatskom saboru izvijestila o radu u 2021. te istaknula da su žene bile najviše diskriminirane temeljem spola, ali i majčinstva i dobi, dok su se pritužbe muškaraca najviše odnosile na područje roditeljske skrbi.

Ljubičić je u Hrvatskom saboru rekla da su im u 2021. pritužbe podnosile uglavnom žene (72 posto slučajeva), a diskriminacija se najviše odnosila na diskriminacija na temelju spola (85 posto), spolne orijentacije i rodnog identiteta (osam posto) te obiteljskog statusa (dva posto).

Za seksualno uznemiravanje 15 prijava; i dalje povećanje zločina iz mržnje motiviranih spolnom orijentacijom


Upozorila je na problematiku femicida, nejednak položaj žena na tržištu rada, spolno uznemiravanje, menstrualno siromaštvo i drugo.

Ljubičić je rekla da je i dalje zadržan visok postotak broja ubijenih žena koje su ubile bliske osobe i muškarci s kojima su bili u vezi (više od 50 posto).

Izvijestila je i da su u 2021. podnijeli i visok broj kaznenih prijava koje su se odnosile na seksualno uznemiravanje, njih 15, a što je bilo potaknuto građanskim inicijativama Nisam tražila i #Me Too.

Osvrćući se na prava LGBT osoba, rekla je da i dalje imaju gotovo dvostruko povećanje zločina iz mržnje motiviranih spolnom orijentacijom i rodnim identitetom, imaju pritužbe transrodnih osoba zbog prava na pristup zdravstvenim ustanovama i sl.

Tijekom rasprave i vladajući i oporba pohvalili su izvješće i rad pravobraniteljice upozorivši na problem diskriminacije žena na tržištu rada zbog majčinstva, na problem nejednakih plaća i mirovina, da su žene u manjini među poduzetnicima i obrtnicima te ih je samo 17 posto na upravljačkim pozicijama i sl.

Glasovac (SDP): Kazne i dalje minimalne


SDP-ova Sabina Glasovac upozorila je i da, kada se govori o nasilju u obitelji, silovanju, spolnom uznemiravanju na poslu - iako su pooštrene kazne i unaprjeđeno zakonodavstvo - sudovi i dalje za ta djela propisuju minimalne kazne.

Ljubičić je, na upit Ivane Kekin (Možemo) vezano uz skok prijava za seksualno uznemiravanje u 2021., rekla da je ta godina imala izniman skok seksualnog uznemiravanja u odnosu na prošle godine potaknuto inicijativama Nisam tražila i #Me Too. No, pojasnila je, sada ta tema više nije tabu tema i sve se više govori o tome.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, na upit HDZ-ovog Ivana Ćelića, upozorila na višestruku diskriminaciju žena ovisnica u odnosu na muškarce ovisnike kojih je tri puta više.

Navela je da žene ovisnice vrlo često imaju neželjene trudnoće koje iznose do kraja, ali ih skrivaju od liječnika, ne idu na redovite ginekološke preglede kako se ne bi otkrila njihova ovisnost te su vrlo često i odbačene od obiteljske zajednice i obiteljske skrbi.

- Radi se o ženama koje vrlo često ne idu na liječenje iz straha da će izgubiti starateljstvo nad djecom, kazala je.

Sabor izmijenio Zakon o sudskim pristojbama

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakona o sudskim pristojbama kojima se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju sve osobe s invaliditetom.

Izmjenama Zakona o sudskim pristojbama, osim oslobođenja osoba s invaliditetom, propisuju se i oslobođenje od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa.

Status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Sabor je potvrdio ugovor o osnivanju Centra za razvoj financija (CEF), te jednoglasno sporazum Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o švicarskom doprinosu odabranim državama EU za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti.

Zastupnici su podržali i informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2021. i prvom polugodištu 2022.

Zaključci Kluba Možemo kojima su tražili podatke o sektorima gdje su marže najviše rasle, podatke o utjecaju inflacije na pojedina kućanstva te da se obveže Vlada da na Gospodarsko- socijalnom vijeću inicira dijalog o pravednijoj raspodjeli tereta inflacije nisu dobili podršku većine.

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je tragično da se podržava nerad HNB-a, koji ništa ne radi oko inflacije ili utjerivača dugova te predao riječ Hrvoju Zekanoviću koji se također javio. Zeko izvoli, kazao je Grbin.

Snoopy bi morao krenuti od sebe i vratiti sedam tisuća eura u državi proračun, možda bi tada inflacija bila manja, uzvratio mu je Zekanović nakon čega im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio opomene zbog oslovljavanja pogrdnim imenima i nadimcima. "To je neprimjereno", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!