Zastupnici pohvalili veću zaštitu bankomata

07:18 / 15.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Sabor

Sabor

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Saborski zastupnici su pohvalili zakon kojim se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj tijekom iduće tri godine uvodi elektrokemijska zaštita, a to u praksi znači da će prilikom provale u bankomate i pokušaja otvaranja kasete s novcem, novac biti uništen prolijevanjem boje.


Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će značajno doprinijeti smanjenju kriminaliteta, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

- Sa sigurnosnog aspekta ovo je dobra zakon, ustvrdio je Boris Lalovac (SDP).

Pomake u osiguravanju imovine hvale i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Marija Selak Raspudić (Most).

- Još većoj zaštiti bankomata od provala doprinijelo bi jasno označavanje bankomata s upozorenjem, smatra Selak Raspudić.

Josip Begonja (HDZ) ističe kao je nesporna potreba za daljnjim smanjenjem rizika i povećanjem zaštite osoba i imovine.

Tijekom posljednjih nekoliko godina naime uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate . Tako je u 2018. godine bilo 18 kaznenih djela, 2019. godine 35 kaznenih djela te 2020. godine 44 kaznena djela.

Zastupnici su u četvrtak podržali i izmjene zakona o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kojima se predviđaju dvije nove vrste referentnih vrijednosti, referentna vrijednost Europske unije za klimatsku tranziciju i referentna vrijednost Europske unije usklađena s Pariškim sporazumom.

U raspravi o tom zakonu Boris Lalovac (SDP) upozorio je na dolazak inflacije u narednim godinama zbog tiskanja velike količine novca kako bi gospodarstva izašla iz recesije.

- Ljudi su trenutno u kućama, nitko ništa ne troši, nema investicija i sav taj natiskani novca ne izaziva inflaciju jer nema obrtaja, no kada krene otvaranje ekonomije taj će se novca početi trošiti i doći će do porasta inflacije, ustvrdio je Lalovac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!